Експерти предлагат по-висок акциз за горивата. Специалисти са потърсили отговор на въпроса има ли картел на горивата, като са анализирали пазара на бензин.

Проучване в периода 15-25 октомври 2016 г. показва, че у нас цената на дизела е 1,02 евро с 20% ДДС. В Австрия е 1,08 евро с 20% ДДС, в Чехия - 1,03 евро с 21% ДДС, Германия - 1,14 евро с 19% ДДС, Люксембург - 0,98 евро със 17% ДДС, Франция - 1,17 евро с 20% ДДС.

Институциите не си вършат работата, категоричен бе енергийният експерт Илиян Василев на пресконференция. Не трябвало толкова да се критикуват компаниите, колкото институциите като Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), НАП, Митници, които не си вършели работата.

Ниските данъци у нас позволяват на компаниите да извличат свръхпечалба, информира Илиян Василев и предложи да се вдигне акцизът. Кесарят да си вземе кесаревото, настоя той. 100 лева увеличен акциз ще е допълнителен приход в хазната от 300 милиона лева годишно. Това нямало да се усети от потребителите. Това не е за сметка на крайната цена, подчерта той в аргумент защо трябва да се повиши акцизът. Такъв ход направили редица държави в ЕС.

Допълнителните приходи от висок акциз можело да се инвестират в пътища и да се махнат изобщо винетките.

Институциите се правят на заспали, според Георги Илиев. Той се обяви за справедливи цени на горивата. Стана ясно, че у нас имало по-скоро ценови паралелизъм, отколкото картел. Ако институциите у нас не си свършат работата, експертите са готови да сезират ЕК.