Разгорещени страсти в кулоарите на парламента след новината, че Европейската комисия ще започне разследване срещу България заради злоупотреби от страна на "Лукойл Нефтохим" с дерогацията за внос на руски петрол за България, довел до милиардни печалби за Русия въпреки санкциите.

"Санкциите се заобикалят от "Лукойл" с активната подкрепа на българското правителство, на премиера, сегашният, както и миналогодишният (т.е. Денков и Петков - бел.ред.), както и на финансовия министър. Помните, че Асен Василев без решение на Министерски съвет отиде и поиска дерогация. Някой обясни ли ни защо ни е необходима тази дерогация? Знаете ли, че в периода 2020-2021 година има цели месеци, в които "Лукойл" е работил само с неруски нефт, т.е. е опашата лъжа, че може да се работи само с руски нефт", удари в раната най-големият критик на кабинета, но същевременно част от "некоалицията" Делян Добрев от ГЕРБ.

Той настоява за незабавно падане на дерогацията за руския нефт, като според него нефтокомбинатът следва да е готов с алтернативни доставки. И не пропусна да припомни, че от месеци е казвал, че от въпросната дерогация се възползват само Русия и Путин.

Добрев подготвя ново предложение за отпадане на дерогацията, което ще внесе съвсем скоро в деловодството на Народното събрание.

ЕК започва разследване срещу България заради "Лукойл"?

ЕК започва разследване срещу България заради "Лукойл"?

Според Мартин Владимиров от ЦИД няма проблем дерогацията да падне веднага

БСП винаги е подкрепяла дерогацията, защото тя осигурява стабилност на енергийния пазар в България, а и на Балканите, но е притеснително, ако е имало наистина подобни злоупотреби, коментира на свой ред Драгомир Стойнев от БСП.

"Ако някой е нарушавал тази дерогация, ако някой е правил шашми, то е необходимо да има разследване. За съжаление, част от сглобката твърдят, че някои хора от правителството са се облагодетелствали", настоя той.

И ИТН, които са "за" дерогацията, но ако ЕК са открили "схеми и нарушения", то въпросните нарушения следва да се разследват и да се понесе наказателна отговорност, добави по темата Павела Митева от партията на Трифонов.

С коментар се включи и председателят на парламентарната група на Движението за права и свободи Делян Пеевски, който настоя дерогацията за внос на руски петрол да отпадне веднага. Като "нещо много хубаво" определи последните разкрития в доклада. И посочи- ДПС не били чути дълго време, когато твърдели именно това.

Пеевски разпореди: Дерогацията за руския нефт да отпадне веднага

Пеевски разпореди: Дерогацията за руския нефт да отпадне веднага

Партиите, които не подкрепят, са про-Путин партии

По думите на председателя на "Възраждане" Костадин Костадинов най-притеснителното в целия казус е, че продължава натискът върху българската рафинерия. "Макар и да се насажда мнението, че е руска, всъщност е международна компания, в нея има собственост от Швейцария, от Холандия."

Политиката за пореден път взима връх над икономиката и за пореден път чужди сили налагат на България и българите, възмути се той.

"Дерогацията бе гласувана с една-единствена цел - българският вътрешен пазар да има нефтопродукти. И към настоящия момент работи", коментира Костадинов.

А по отношение на аргументите на противниците на дерогацията, че освен сигурност на доставките, тя би следвало да доведе и до осезаемо по-ниски цени, Костадинов контрира - пазарът е свободен, а цените следват "своя много особена логика", като не следват динамиките в цената на петрола.

„Лукойл“: Платили сме 647 млн. лева за 2023 г., това е политически натиск

„Лукойл“: Платили сме 647 млн. лева за 2023 г., това е политически натиск

Министерството на финансите потвърди, че компанията плаща данъците си на време