Пожарът в ТЕЦ "Марица-изток 2" няма да се отрази на сигурността на енергийната система. Най-важното е, че жертви и пострадали хора няма. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова пред журналисти. Тя отиде на място да види обстановката след възникнало възпламеняване на гума на един от абсорберите на сероочистващата инсталация на блок 8.

Блокът е в планов ремонт до края на август. Заради възникналия пожар коминът на блока се е срутил, подчерта министър Петкова. 

Запали се комин на ТЕЦ "Марица Изток 2"
Обновена

Запали се комин на ТЕЦ "Марица Изток 2"

Засегната е сероочистващата инсталация на седми енергоблок

Тя благодари за бързата и адекватна реакция на работещите в държавната централа, както и на служителите от ГД "Пожарна безопасност и защита на населението", благодарение на които няма пострадали по време на инцидента.

От РИОСВ твърдят след измервания за чистотата на атмосферния въздух, че няма превишаване на нормите.

Предстои оценка на нанесените по време на пожара щети. Застрахователната компания, в която е застрахована ТЕЦ "Марица-изток 2", вече е информирана.

Горящият комин на ТЕЦ "Марица-изток 2" се срути
Обновена

Горящият комин на ТЕЦ "Марица-изток 2" се срути

Пожарът е овладян, няма пострадали хора

Два от блоковете на ТЕЦ-а - седми и осми - са в планов ремонт.

Седми блок на ТЕЦ "Марица-изток 2" предстои да бъде пуснат в експлоатация следващия месец, а осми блок - в края на август. Останалите блокове работят нормално, съобщи изпълнителният директор на централата инж. Живко Динчев.