Министерският съвет одобри позицията на страната ни по делото пред Общия съд на Европейския съюз на "Български енергиен холдинг" ЕАД, "Булгаргаз" ЕАД и "Булгартрансгаз" ЕАД срещу Европейската комисия.

Припомняме, че в края на 2018 година Европейската комисия обяви, че трите държавни предприятия - "Български енергиен холдинг" и дъщерните му дружества "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" са злоупотребили с господстващо си положение на българския газов пазар и по този начин са нарушили чл. 102 от Договора за функциониране на Европейския съюз. Решението беше съпроводено и от налагане на санкция от 77 милиона евро. 

ЕК наложи 77 млн. евро глоба на БЕХ за монопол

ЕК наложи 77 млн. евро глоба на БЕХ за монопол

Групата БЕХ не допускала конкуренти до газовата инфраструктура у нас

БЕХ оспорва заключението на Европейската комисия за злоупотреба с господстващо положение на българския газов пазар като жалба срещу решението на ЕК е подадена през март 2019 г.

Жалбата цели пълна или частична отмяна на решението на ЕК, както и отмяна или намаляване на наложената имуществена санкция. Встъпването на Република България по делото е необходимо както за защита на интересите на енергийните дружества, така и за предотвратяване на имуществени и репутационни последици за държавата, посочват от пресслужбата на Министерски съвет.

Три години преговаряли за намаляване глобата на 77 млн. евро от ЕК за БЕХ

Три години преговаряли за намаляване глобата на 77 млн. евро от ЕК за БЕХ

Готви се безконтролно източване на 2 млн. за "Турски поток" през наша територия

Решението на Комисията предизвика бурни реакции сред опозиция и други политическите фигури у нас, както и силно обществено недоволство, защото глобата трябва да бъде платена от джоба на данъкоплатците.

Тогава премиерът Борисов заяви, че санкцията няма да се плати с пари на граждани, а пък министърът на енергетиката Теменужка Петкова беше готова отново да хвърли оставка