Договорите с американските централи трябва да бъдат преразгледани заради либерализацията на пазара. Това заяви Антон Иванов от Българския енергиен форум пред БНР.

Според Иванов трябва да се стигне до окончателно решение за ТЕЦ "Марица-изток" 1 и 3, както препоръчва Европейската комисия.

Въпросът е политически към кой модел ще се премине за работа с тези централи, смята енергийният експерт и пояснява, че малцина могат да са наясно с материята. Не е нормално непрекъснато да се връщаме към една и съща инвестиция, каза още Иванов.

Нова евродиректива затваря три ТЕЦ-а от "Марица-изток"

Нова евродиректива затваря три ТЕЦ-а от "Марица-изток"

Директивата е за най-добри налични практики за големите горивни инсталации

По въпроса за реакторите за "Белене" Иванов припомни, че процесът е започнат и е нормално да се изчакат резултатите от анализите, които да подскажат коя е най-добрата форма за използване на тези реактори. Това е дълъг процес.

Държавата защитава националния интерес на ТЕЦ-овете, увери зам.-министър

Държавата защитава националния интерес на ТЕЦ-овете, увери зам.-министър

Делисивков призова за единно защитавана позиция и на международно равнище

Той поясни, че страната ни е още в процедура на получаване на това оборудване. Решението не е спешно, трябва да бъде добро, каза енергетикът.

Относно информацията, че електроразпределителното дружество ЧЕЗ продава бизнеса си в страната, той заяви, че активите могат да бъдат закупени и управлявани и от български компании. За България обаче ще е по-добре да търси чужд инвеститор, е мнението на Антон Иванов.