Ако бъде приета нова директива на ЕС за най-добри налични практики за големите горивни инсталации, то поне три ТЕЦ-а в комплекса "Марица-изток" може да затворят. Това означава мините да прекратят работа от този комплекс - това са двете американски централи, държавната ТЕЦ "Марица-изток" 2 и "Брикел".

"Най-простият отговор за тяхното затваряне е, че те не могат да изпълнят критериите", заяви пред БНР изпълнителният директор на Българската минна-геоложка камара (БМГК) Иван Андреев.

И най-модерните тецове в България не могат да покрият изискванията на новата директива на ЕС за най-добри налични практики за големите горивни инсталации, смятат експерти. Тази директива би убила нашия въгледобив и нашата енергетика, каза Иван Андреев.

Експертите казват, че при тези нива на чистота, тези нива на емисии, няма как да бъдат покрити дори от най-модерните ТЕЦ-ове, които са в момента в България. Това е неизпълнимо не само за нашите централи, не е изпълнимо и за модерните централи в Германия, в Румъния, в Полша, смята шефът на БМГК.

Той даде пример, че там разчитат, както ние разчитаме на 45% от микса, произведен от въглищните централи. Същият процент е в Румъния, в Германия, в Полша - разчитат на 83% от микса. Те са още по-притеснени от нас, каза Андреев.

Той призна, че българските енергетици са много притеснени. Причината е, че ако се извадят 45% от цялото, възможностите стават почти нулеви. "Ако има какво да направиш, то ще стане изключително скъпо. Това ще постави и нашата индустрия в неконкурентна среда, т.е. нашата индустрия, което се захранва с ток, става неконкурентна с тази разлика в цената", каза Андреев.

Представителят на синдикалната организация към КТ "Подкрепа" в "Мини Марица-изток" Генчо Генчев подчерта, че все още няма технология, която да улавя въглеродния двуокис. За финансовото състояние на мините и задълженията на ТЕЦ "Марица-изток" 2 към тях, Генчев каза, че почти 116 милиона са задълженията към края на годината.

Глобяват ТЕЦ-ове заради неподдържане на студения резерв

Глобяват ТЕЦ-ове заради неподдържане на студения резерв

Сега доставките на въглища са ритмични

"Има някакъв план на разсрочено плащане, но няма ли достигане на реална цена на въглищата, която да може да покрива всички необходими мероприятия, които предстоят, ние ще спрем и без Европа да ни спре", смята Генчев.