Криза на пазара на горивата предвиждат от Българската петролна и газова асоциация, ако от 1 април трябва да въведат новите касови бележки по бензиностациите. Това заяви Светослав Бенчев от асоциацията пред bTV. Според него има опасност много обекти да затворят.

"Голяма част от бензиностанциите ни ще затворят, защото няма да имаме възможност да изпълним изискванията. Налагат се промени в софтуера. По-малките обекти трябва да си купят изцяло ново фискално устройство", поясни Бенчев.

Изписват всички данъци и надценки в касовите бележки за горивата

Изписват всички данъци и надценки в касовите бележки за горивата

За да може крайният потребител да получава пълна информация

Той помоли премиера Бойко Борисов за среща и да бъдат чути аргументите им, за да може срокът да бъде удължен с 2-3 месеца. Експертът показа няколко писма, които са изпратени до финансовия министър Владислав Горанов и до премиера Борисов, които не са получили отговор.

Борисов показва движението на горивата от танкера до бензиностанцията

Борисов показва движението на горивата от танкера до бензиностанцията

За да спрат тия басни, които се говорят

По темата коментира и председателят на БСК Радосвет Радев. Той припомни срещата между представители на Българската стопанска камара (БСК) при премиера Бойко Борисов с искане за промени в Наредбата за касовите апарати. Целта на срещата бе отчитане на оборотите в реално време.

Радев припомни мнението на финансовия министър Владислав Горанов, че в седемте месеца до влизането на наредбата в сила за големите търговци "напрежението трябва да се реши". Наредбата влиза в сила в края на юни за търговците, които не са регистрирани по ДДС.

"Отсрочката е полезна не само като срок, а и като смисъл. На практика най-голямото криене на обороти е от заведенията за обществено хранене. Оттук не трябва да се генерализира, че целият български бизнес работи в сивия сектор", коментира Радосвет Радев.

По думите му най-големият товар ще бъде на онези, които са в светлата част на икономиката. "Последното нещо, за което мислят тези в сивата, е за фискализация на оборотите", допълни Радев.

Относно повишаването на цените на горивата Бенчев коментира, че това е нормално, след като има повишаване на цената на суровия петрол.

За месец повишението на цените е с над 0,10 лв. за литър. Най-масовият бензин А95 се продава средно за 2,08 лв. за литър. За сравнение в началото на миналия месец цената е с 0,11 лв. по-ниска. Дизелът вече е 2,28 лв. литър. За месец поскъпването отново е с около 0,11 лв.

Окончателно отложиха Закона за горивата
Обновена

Окончателно отложиха Закона за горивата

Валери Симеонов вижда в закона опасност

Според Бенчев причината е повишаването на цените на бензина са в по-високите котировки на суровия петрол. За последния месец те са с около 16% нагоре. Нашите цени по бензиностанциите са се повишили съответно с 5% и 6% за бензина и дизела, каза експертът.

Новото поколение биодизел е двойно по-скъп от конвенционалния. Става въпрос за европейски изисквания за намаляване на емисиите въглероден двуокис и България трябва да изпълни задълженията си, уточни Бенчев.