През април природният газ може да поскъпне с малко над 2 процента /2.19%/. Това става ясно от заявлението на "Булгаргаз", внесено в Комисията за енергийно и водно регулиране, уточни БНР.

За разлика от март, когато поевтиняването на природния газ беше значително, през април цените могат леко да се повишат, поне според предварителните разчети на "Булгаргаз".

За да осигури необходимите на страната ни количества, газовата ни компания ще използва през следващия месец няколко източника. Основно те ще дойдат от дългосрочния договор с Азербайджан през българо-гръцката газова връзка.

Втечнен природен газ по друг договор "Булгаргаз" ще внесе през терминала в Ревитуса, Гърция. В микса обаче ще влязат и количества от газохранилището в Чирен.

Този газ е по-скъп, тъй като беше нагнетен в период, в който цените бяха доста по-високи от сегашните, но хранилищата в Европа трябваше да се запълнят заради войната в Украйна.

Окончателно решение Комисията за енергийно и водно регулиране ще вземе на 1 април, откогато ще влязат в сила и новите цени на природния газ.

Булгаргаз разбрали с имейл от Турция, че Росен Христов парафирал договора с Боташ

Булгаргаз разбрали с имейл от Турция, че Росен Христов парафирал договора с Боташ

Деница Златева не може да предоговори договора, тъй като той "излиза извън компетенциите на нашето дружество"