Смущаващи са заложените неустойки по договора с "Боташ". Това заяви енергийният министър Румен Радев по време на заседанието на ресорната комисия. При констатирани нередности, той препоръчва да се сезират съответните институции. "Булгаргаз" е задължено да плаща една немалка сума, независимо дали получава газ или не.

Шефът на КЕВР Иван Иванов поясни, че комисията работи само с количества, които са реално пренесени и внесени от "Булгаргаз".

Деница Златева, директор на "Булгаргаз" каза, че дружеството е разглеждало договора с "Боташ" като дългосрочен. Основните разговори и преговори се водиха на политическо ниво, по думите й. Тя обясни, че условието за закупуване на газ, е страната на произход да няма наложени санкции. Няма да бъде доставян руски газ, увери Златева.

Над 10 милиона лева на месец са загубите, според социалиста Борислав Гуцанов. От "Възраждане" пък поспориха с Деница Златева за финансовото състояние на дружеството "Булгаргаз".

Стана ясно, че на последните разговори в Истанбул с "Боташ" не е имало представител на "Булгаргаз", а от имейл на турската страна дружеството разбрало, че тогавашният министър на енергетиката Росен Христов е парафирал договора. Имахме нужда от такъв договор, каза Деница Златева, а и според нея така или иначе до договора щяло да се стигне.

Атакували договора с "Боташ", за да внасят посредници евтин руски газ

Атакували договора с "Боташ", за да внасят посредници евтин руски газ

Според Росен Христов и за да прикрият провала си в енергетиката

Министърът на енергетиката в оставка Румен Радев посочи три основни направления, в които трябва да се положат усилия за постигането на окончателно споразумение между "Булгаргаз" и турската държавна енергийна компания "Боташ".

На първо място, според Радев, трябва да се оптимизира капацитетът и да се въведе сезонна неравномерност, тъй като това има смисъл от гледна точка на пазара. Относно дневната такса "Булгаргаз" трябва да търси абсолютната стойност и размер, т.е. имат възможност да предоговарят не само структурата, но и стойността на тези такси. Като друг важен момент в тази точка Радев отбеляза възможност да се заплаща такса според направен пренос, а не фиксирана такса, а неустойките следва да бъдат симетрични - неустойките, които са приложими към единия контрагент - "Булгаргаз", да са съотносими и към "Боташ".

Както потвърди и изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева, разговорите се водят именно в тези посока, на този етап няма постигната договореност за промяна на договора. Освен това Деница Златева нееднократно посочи, че окончателна договореност може да се постигне на "политическо ниво", точно както е сключен договорът, тъй като по определени точки "Булгаргаз", конкретно една, се "излиза извън компетенциите на нашето дружество".

Тя припомни, че това, което дружеството прави, е да гарантира търговете за доставка на природен газ, произхода на природния газ и сигурността на доставките. Не обясни обаче на зададени въпроси защо "Булгаргаз" не оползотворява възможните обеми, като от обяснението й стана ясно, че това може да се случи "когато през 2025 г. спре транзита през Украйна". Припомняме, че в момента освен през "Турски поток", Русия изнася природен газ за Европа през единия останал транзитен коридор, който минава през Украйна. Страната, която обаче вече две години води война с руската армия, обяви, че няма намерение да подновява дългосрочния си договори за пренос на руски газ. Така "Турски поток" остава като възможна тръба и по логика и този нов договор с "Боташ".

Договорът с Боташ - за да станела България търговски играч на газовия пазар

Договорът с Боташ - за да станела България търговски играч на газовия пазар

Росен Христов пита и какво ще стане, ако Азербайджан ни спре газа

Интересен момент бе, че Деница Златева не отговори на много въпроси, позовавайки се на клаузи за търговска конфиденциалност, но покани депутатите в своя кабинет в "Булгаргаз", където договорите могат да бъдат вече показани.

Друг въпрос, чийто отговор предизвика интерес, но не и сред депутатите, бе въпросът внася ли се руски газ. На въпрос внася ли се на газов хъб "Балкан" руски газ, Денцита Златева заяви: "И азерски."

Заради вече възложен анализ на правна кантора, която да направи оценка на договорите ни с "Газпром" Деница Златева не предостави конкретика. Следващото заседание на комисията ще бъде закрито и на него ще бъде излушана ДАНС

Договорът с "Боташ" е неизгоден, категоричен е Денков

Договорът с "Боташ" е неизгоден, категоричен е Денков

Все още няма отговор от проверката на ЕК