Природният газ ще поевтинее още и през ноември. Това прогнозира председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Той беше гост на кръгла маса, посветена на зеления енергиен преход, съобщи БНТ.

По думите му газовото хранилище в Чирен е пълно на 77%, докато като средно в Европа този показател е 90%. Иванов смята обаче, че и България би трябвало да успее да запълни хранилището си преди зимата.

Според него КЕВР ще може да запази цените до началото на следващата година на ниво под 250 лева за мегаватчас, така че да не се налагат допълнителни помощи за бизнеса и рязко поскъпване на парното.

Никола Стоянов: Газ ще има и ще е на добра цена

Никола Стоянов: Газ ще има и ще е на добра цена

Няма да има нужда от таван на цената на газа, увери той

"Относно природния газ в момента имаме светлина в тунела, що се касае до България. Вие знаете, че цената на природния газ за октомври е намалена с 34%. Мога да ви уверя, че ако не се случи нещо наистина извънредно в международен мащаб с войната в Украйна, а ситуацията се запази такава каквато е в момента, считам, че и за месец ноември, и за месец декември цените на природния газ няма да растат. Дори мога малко смело да кажа, че за месец ноември се очаква ново понижаване на цената", заяви Иван Иванов.

Припомняме, че през октомври цената на природния газ се понижи с близо 34% спрямо тази за септември, а от 1 октомври официално бе пусната в експлоатация газовата връзка между България и Гърция, която дава възможност страната ни да получава договорения азерски газ. Обявената от "Булгаргаз" прогнозна цена на газа за ноември обаче предвижда поскъпване, а не поевтиняване на синьото гориво.

Шефът на ЕК притиска евролидерите за таван на цената на газа
Обновена

Шефът на ЕК притиска евролидерите за таван на цената на газа

Фон дер Лайен иска гаранции, че мерките за финансова подкрепа позволяват лоялна конкуренция