Върховната административна прокуратура оспорва законосъобразността на част от правилата за измерване на количеството електрическа енергия. Става въпрос за норми, които са приети от Комисията за енергийно и водно регулиране на 14 октомври 2010 година.

Правилата са атакувани пред Върховния административен съд, съобщават от държавното обвинение.

В съобщението до медиите те уточняват, че въпросните норми от подзаконовия акт са единствените, които действат към настоящия момент. С тях се уреждат отношенията, които са свързани със случаи и начини за извършване на преизчисление на количеството потребена електрическа енергия. Става въпрос за битови и небитови клиенти от операторите на съответните мрежи и то едностранно.

Съгласно Закона за енергетиката, в правомощията на регулатора не влиза преизчисляване, което по същество означава повторно пресмятане количеството на енергията. КЕВР има правомощия само да определя правилата за измерване.

Върховната административна прокуратура смята, че разпоредбите са приети в нарушение на основни начала на административното производство. Според представителите на държавното обвинение са нарушени законността, равенството, достъпността, публичността и прозрачността. Нарушена е също и последователността и предвидимостта. Не са спазени и приложими разпоредби на Закона за нормативните актове за гарантиране на принципите на обоснованост, стабилност, откритост и съгласуваност.