Асоциацията на индустриалния капитал в България - АИКБ, Българската стопанска камара - БСК и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България - КРИБ настояват за предприемане на дипломатически стъпки България да стане разпределител в енергийния проект "Бял поток".

Трите организации се обръщат към премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова и съобщават, че са информирани от български фирми с контакти в правителствени среди в Туркменистан за ускорено придвижване на проекта "Бял поток", заобикалящ България, за доставката на 16 милиарда кубометра газ от Туркменистан за Европа.

По тяхна информация, за важността на проекта е заявил официално Марош Шевчович - вицепрезидент на Европейската комисия, а самият проект е включен в списъка на проектите в ЕС "от общ интерес", което го определя като приоритетен за финансиране от европейските фондове и европейските банки, дори вече са отпуснати средства за работа по проекта на газопровода Туркменистан - Азербайджан - Грузия - Черно море - Румъния - Западна Европа.

Работодателите съобщават, че "Бял поток" е с дължина от 1 138 километра и ще доставя 16 милиарда кубометра газ през 2022 г. Подготвя се от грузинската нефтогазова корпорация "GOGC", която е основния собственик на проекта и се управлява от Министерството на енергетиката на Грузия. GOGC е разработила пътната карта на газопровода. През 2019 г. планира да завърши всички изследователски работи, които се оценяват на 35 млн. долара, голяма част от които ще изплати ЕС.

Трите работодателски организации изразяват недоумение насочването на газопровода към Румъния и оттам - за Западна Европа, заобикаляйки по-краткия път през България, игнорирайки определянето на енергийната свързаност на България със Западните Балкани. Тези решения за пътя на газопровода се приемат по време на българското Европредседателство и ни обричат да станем придатък към Западните Балкани, допълват работодателите.

Надяват се, че българските представители в ЕС ще положат необходимите усилия този проект да определи България да стане разпределител със стратегическото си положение на този енергиен поток.

АИКБ, БСК и КРИБ се надяват, контактите на премира, вицепремиера и енергийния министър с лидерите в ЕС по време на Българското председателство на Съвета на ЕС да помогнат да бъде издигната ролята на България в областта на енергийната свързаност на Западните Балкани и да дадат възможност за успешно решаване на въпросите по диверсификация на доставката на енергийни източници, а също и връщането на позициите на България като енергиен център, които са изпуснати, докато е спрян проектът "Южен поток".

Договаряме газ и от Туркменистан

Договаряме газ и от Туркменистан

Условието обаче е да изградена инфраструктура