Работодателите заплашиха с ефективен протест, ако не бъдат изпълнени исканията им за оставки на шефовете на държавната енергетика и не бъде овладян скокът в цената на борсовия ток, съобщи БНТ.

По-рано Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България е коментирал, че ще блокират Българския енергиен холдинг (БЕХ), защото там е заровено кучето и в дъщерните му дружества.

От БЕХ отхвърлиха обвиненията, че не са разпоредили включване на допълнителни мощности за производство на ток миналата седмица, когато при борсов дефицит електричеството е скочило до 400 лв. за мегават. Изпълнителният директор обясни, че по закон холдингът не може да заповяда на електроцентралите да произвеждат повече.

Българският енергиен холдинг няма право да се меси в търговската част на дружествата и това е направено нарочно заради господстващото положение на БЕХ-Група. Имаше образувано дело срещу България именно в тази посока. Заради това холдингът е финансов и няма право да се меси в търговията на дружеството. На това отгоре всички работят на пълен капацитет, коментира Валентин Николов - изпълнителен директор на БЕХ.

Работодателите искат оставки наред в енергетиката - МЕ, БЕХ, НЕК и ЕСО, а и ТЕЦ Марица Изток 2

Работодателите искат оставки наред в енергетиката - МЕ, БЕХ, НЕК и ЕСО, а и ТЕЦ Марица Изток 2

Васил Велев: Ситуацията не е само от некадърност, има и умисъл

Работодателите поискаха специалните служби да влязат в държавната енергетика.

Според Васил Велев има оферти на борсата, които са абсолютно немислими. Те не са направени да се изпълнят, те са направени да се манипулира борсата. И това в едно с ограничената свързаност на нашия пазар. Ние предупредихме, че не трябва да се свързваме със скъпия гръцки пазар, преди да сме се свързали с евтиния европейски чрез Румъния, допълни той.

БЕХ обясниха защо все още не сме обединени с румънския пазар.

Понеже проектът "Интерим", който трябваше да свърже съответно Унгария със Словакия, с Австрия, с по-голям капацитет, отколкото е в момента, се забави. Трябваше до края на миналата година да сме пазарно обединени с Румъния и със Западна Европа. Това не се случи. Надявам се до октомври да се случи. За Гърция обаче нямаше оправдание. Ние сме поели ангажимент към абсолютно всички страни членки да можем да имаме пазарно обединение с Гърция, уточни Валентин Николов.

Според тях причината за кризата са рекордните жеги и свръхпотреблението на ток в региона.

"Най-големият проблем на България в момента, защото имаме огромен износ, е безлимитното търсене на електроенергия, тоест всеки търси, независимо каква е цената, допълни той.

"ТЕЦ Марица изток 2" пуска в работа още един енергоблок

"ТЕЦ Марица изток 2" пуска в работа още един енергоблок

Останалите три енергоблока на държавната електроцентрала са в планов ремонт

От БЕХ съобщиха, че до седмица ТЕЦ "Марица Изток 2" ще направи всичко необходимо да завърши ремонта на един от трите енергоблока, които са в планова рехабилитация и да го включи. Така централата ще работи с 6 от общо 8 блока до края на септември.