Перспективите за задълбочаване на партньорството в търговско-икономическата сфера, в енергетиката и сигурността са обсъдили в телефонен разговор днес президентът Румен Радев и емирът на Катар Шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани.

Това съобщават от пресцентъра на президенството.

Радев поздрави Шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани за успешно проведеното Световно първенство по футбол в Катар през 2022 година.

"Страхотни резултати" постигнати при визитата в ОАЕ, хвали се министърът на иновациите

"Страхотни резултати" постигнати при визитата в ОАЕ, хвали се министърът на иновациите

За два дни - пет приоритетни меморандума за насърчаване на инвестиции

Припомняме, че през септември миналата година служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев отчете невиждана дотогава резултатност, достигнала визитата на президента в Обединените арабски емирства.

"В цялата история на България и ОАЕ са подписани две споразумения, които най-вероятно са потънали в някое чекмедже. На база на разговорите, проведени от президента Румен Радев и емира на ОАЕ, успяхме да постигнем страхотни резултати. За два дни ние имаме 5 приоритетни меморандума за насърчаване на инвестиции в 5 приоритетни сегмента", изтъкна тогава той.

"Туризъм, земеделие и т.н.", каза министърът, неуточнявайки в детайли другите конкретни сфери, където биха се влели арабските пари.

"На база на много интензивните дискусии, на база на дискусия с бизнеса, с ресорни министри на ОАЕ, успяхме да договорим и друго стратегическо партньорство. Говорим за инвестиции в технологиите от бъдещето, за съвместно стратегическо партньорство. Не говорим за инвестиция, а за дългогодишно сътрудничество", каза министърът.

И уточни тогава - екипът от учени, съставен както от българи, така и от емирски такива, бил съставен от специалисти по изкуствен интелект и роботика.