Невиждана досега резултатност била достигнала визитата на президента на България Румен Радев в Обединените арабски емирства.

Това коментира пред бТВ служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев.

"В цялата история на България и ОАЕ са подписани две споразумения, които най-вероятно са потънали в някое чекмедже. На база на разговорите, проведени от президента Румен Радев и емира на ОАЕ, успяхме да постигнем страхотни резултати. За два дни ние имаме 5 приоритетни меморандума за насърчаване на инвестиции в 5 приоритетни сегмента", изтъкна той.

Радев с амбиции и за сектор енергетика пристигна в ОАЕ

Радев с амбиции и за сектор енергетика пристигна в ОАЕ

Засега няма предвидено подписване на такова споразумение

Какви са обаче тези сфери, в които ще бъдат налети арабски пари? "Туризъм, земеделие и т.н.", каза министъра, неуточнявайки в детайли другите конкретни сфери, където биха се влели арабските пари.

"На база на много интензивните дискусии, на база на дискусия с бизнеса, с ресорни министри на ОАЕ, успяхме да договорим и друго стратегическо партньорство. Говорим за инвестиции в технологиите от бъдещето, за съвместно стратегическо партньорство. Не говорим за инвестиция, а за дългогодишно сътрудничество", каза министърът.

И уточни - екипът от учени, съставен както от българи, така и от емирски такива, бил съставен от специалисти по изкуствен интелект и роботика.

Трети братовчеди, така обичам да казвам. При него е силата на силата, при мен е силата на интелекта, коментира и сходството на фамилията си с най-известния роден боксьор Кубрат Пулев министър Александър Пулев.

Министър Пулев осигури сътрудничество с ОАЕ в сферата технологиите на бъдещето

Министър Пулев осигури сътрудничество с ОАЕ в сферата технологиите на бъдещето

Меморандумът е подписан с G42 - водещата технологична организация на Обединените арабски емирства