"Подписахме меморандум за стратегическо партньорство в областта на технологиите на бъдещето в Обединените арабски емирства. Това е силен стимул за развитието им у нас и е нов кредит на доверие в държавата и институциите".

Това коментира министърът на иновациите и растежа Александър Пулев, който е част от официалната делегация, ръководена от държавния глава Румен Радев при посещението му в Обединените арабски емирства по покана на президента на страната Шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян.

Меморандумът е подписан в столицата на Обединените арабски емирства (ОАЕ) Абу Даби с G42 - водещата технологична организация на Обединените арабски емирства.

Зад G42 са капиталите на държавен инвестиционен фонд на Абу Даби и американски специализиран технологичен фонд.

Компанията G42 разчита на екип от учени и инженери на световно ниво, и е специализирана в развойна дейност във високи технологии, а от скоро реализира и директни инвестиции в сферата на дигиталната свързаност, изкуствения интелект, като и ще осъществява допълнителни дялови инвестиции в иновативни стартиращи компании.

Румен Радев и в Абу Даби изтъкна възможността да произвеждаме зелен водород

Румен Радев и в Абу Даби изтъкна възможността да произвеждаме зелен водород

Подписва документи за сътрудничество в образованието, науката, културата, обмена на информацията, туризма, земеделието

Меморандумът за партньорство цели да насърчи сътрудничеството във взаимноизгодни и приоритетни за България и Обединените арабски емирства сфери, свързани с високотехнологични процеси и услуги.

Във фокуса на документа е ускоряването на развитието на иновациите и инвестициите в различни сектори на икономиката, сред които съвместна развойна дейност, изкуствен интелект, стратегическо партньорство в дигитална трансформация, облачни услуги и обработка и съхранение на данни.

Чрез документа се създават условия не само за реализиране на инвестиции, но и се стимулират контактите между представителите на бизнеса от България и ОАЕ, както и между бизнеса и правителствения сектор.

Подписаният меморандум беше договорен изцяло в хода на визитата на най-високо политическо ниво и в резултат на проведения в Абу Даби бизнес форум с участие на български и местни компании.

Министър Пулев покани партньорите да посетят България в следващия месец. В Абу Даби бяха подписани и двустранни документи за разбирателство в сферите на туризма, на земеделието, на образованието, на културата, както и за обмен на информация между Българската телеграфна агенция и осведомителната агенция (WAM) на ОАЕ.