От Българската минно-геоложка камара (БМГК) искат да не бъде провеждан местен референдум за добива на полезни изкопаеми и бъдещето на Трън, става ясно от позиция на БМГК. От Управителния съвет на камарата изтъкват ползите от добивната дейност за регионите.

Златодобивът в Трън разрешен с невалиден министерски подпис

Златодобивът в Трън разрешен с невалиден министерски подпис

Сезират Цацаров

В писмо на изпълнителния директор на БМГК инж. Иван Андреев се казва, че допитване до населението на общината на този етап няма да доведе до намаляване на общественото напрежение. Според инж. Андреев има риск от подвеждане на населението с манипулативни аргументи против добива на полезни изкопаеми.

Кметът на Трън предлага местен референдум за добива на злато

Кметът на Трън предлага местен референдум за добива на злато

Иска да се проведе с предсрочния вот

Според инж. Иван Андреев минно-добивната индустрия: "може да се развива икономически ефективно, екологосъобразно, безопасно за живота и здравето на хората, социално отговорно и в хармония с останалите човешки дейности".

Трънчани скочиха срещу мина за злато в региона им

Трънчани скочиха срещу мина за злато в региона им

Въздухът в града е „богатство”, отбелязано и от ЮНЕСКО

От позицията на камарата, става ясно, че инвеститорът: "ще изпълни проекта, стриктно следвайки принципите на устойчивото развитие, при съблюдаване на икономическата, екологична и социална отговорност във всеки един аспект на своята работа".

От камарата пишат, че компанията-инвеститор е доказала, че рудодобивът може да се развива в унисон с всички други отрасли на икономиката на страната.

В становището на камарата пише, че подкрепят искането на инвеститора, който желае да добива златно-сребърни руди в Трън. От Камарата са уверени, че инвеститорът, който е и техен член, ще започне и изпълни проекта, съблюдавайки икономическата, екологична и социална отговорност във всеки един аспект на своята работа.

"Инвеститорът все още прави допълнителни проучвания за своя сметка, за да има пълна и достоверна картина на наличните природни условия и богатства", се казва в позицията.

От камарата уточняват, че проектът е с продължителност 30 години.