"Булгаргаз" не е фалирало дружество, миналия месец са били на печалба. Но те имат нужда от оборотен капитал в огромни размери. Намерили сме начин за финансиране, Това заяви в студиото на БНТ служебният енергиен министър Росен Христов.

Служебният министър коментира и разгорещените спорове в парламента през миналия ден, касаещи доставките на газ и бившия директор на "Булгаргаз" Николай Павлов. Служебното правителство не трябва да се намесва в политическите дебати. Ние трябва да осигурим функционирането на държавата до съставянето на редовно правителство, каза още Христов.

Министърът коментира и анекса към договора за азерски газ, за който взаимни обвинения си отправи вчера Кирил Петков и Николай Павлов, бивш директор на "Булгаргаз". Росен Христов посочи, че това е конфиденциално и не може да сподели детайли. Изнасянето на информация влияе върху договора и ответната страна може да се възползва от клауза и да го прекрати, уточни Христов.

Той заяви, че договорът с "Газпром" е бил сключен при икономически изгодни условия. По думите му процесът на прекратяване е бил доста спорен. Служебното правителство опита да възобнови договора, но без успех. Имаме плюсове в наша полза, ако се стигне до арбитраж, уточни министърът.

По отношение на поисканото поскъпване на газа с 40%. През януари Христов посочи, че причините за това са две - черпенето на газ от хранилището в Чирен, който е купуван, когато синьото гориво е било най-скъпо и поскъпването на борсовата цена на газа.

Доставките на газ се извършват от търговци или производители. Проблемът не е от къде се купува, а когато се купува чрез непрозрачни процедури - без търгове и на по-висока от пазарната цена. От април до август ситуацията в България е точно такава, отправи отново обвинения към предишните управляващи Христов.

По думите му най-облагодетелствани от това са търговците. Според него те са печелили стотици милиони. Той добави, че се очакват докладите на ДАНС и прокуратурата по казуса с газовите доставки.

Росен Христов уверява: Зимният сезон е осигурен с газ

Росен Христов уверява: Зимният сезон е осигурен с газ

Според министъра е много вероятно Русия да ни съди за договора с "Газпром"