Целият зимен сезон е осигурен с газ. В това увери служебният енергиен министър Росен Христов пред bTV.

Христов обясни, че след проведените срещи в Турция ще има сигурност на доставките на газ, диверсификация и това ще окаже положително влияние на цените на синьото гориво.

Ако успеем да финализираме разговорите с Гърция за новостроящия техен терминал, ще можем да доставяме танкери с втечнен газ. Алтернативата на тръбния газ е само втечнения газ и терминалите, които можем да използваме са на Гърция и Турция. Водят се разговори и с Италия, но там по-скоро ще е инцидентно и краен вариант, подчерта енергийният министър.

Газохранилището в Чирен е пълно със скъп газ, но няма недостиг на газ и цените няма да останат на това положение. Единственото, което в момента пречи, е политиката на Нидерландия за тавана на цените на газа, а тяхното предложение, което прокарват през ЕК, е таван от 275 евро, посочи Росен Христов.

Таванът на газа не трябва да бъде по-висок от 150 евро, настоя енергийният министър и добави, че още 15 държави се обединили около българската позиция с оформено мнозинство за цената на тавана на газа.

България е обезпечена с газ и не е във война

България е обезпечена с газ и не е във война

В 7-дневен срок след обнародването на Закона за корпоративното подоходно облагане "Лукойл" ще внесе 100 милиона лева в хазната

В момента текат офертите за средносрочните доставки на газ и пролетта съгласно условията на търга, ще се отворят офертите за 10-годишния период от 2024 до 2034 г., за да може редовно правителство да сключи договорите.

Във връзка със спирането на шести блок на АЕЦ "Козлодуй", Христов обясни, че атомният реактор е спрян аварийно заради ремонт. Загубите тепърва ще се изчисляват, но става въпрос от порядъка на милиони на ден. Възможно е шести блок на АЕЦ "Козлодуй" да не работи седмица или две.

Относно мярката от 25 стотинки отстъпка за литър гориво, Христов посочи, че в момента отстъпката ползват само частните автомобили, но според него трябва всички да имат такава отстъпка.

"Защо фирмите и служебните автомобили да нямат отстъпка?", запита енергийният министър. Мярката може да бъде оптимизирана и ако има отстъпка, да бъде за всички, настоя Росен Христов. Той недоумява как ключов проблем за страната се използва за политически дивиденти.

На първо четене в комисия - при криза държавата влиза в Лукойл

На първо четене в комисия - при криза държавата влиза в Лукойл

Със завиден консенсус - всички "за", никой "против", само от "Възраждане" се въздържаха

България не изнася влакови композиции с горива, а се изнасят горива, които не са предназначени за ЕС, а остатъчното количество от бензин и дизел, за което има търсене от съседните държави, каза Христов.

"Интересът на България е рафинерията в Бургас да работи", подчерта той и добави, че рафинерията може да работи и с друг петрол, не само руски.

По отношение на договора на България с "Газпром", Христов посочи, че юристи работят по всички казуси, свързани с договора с "Газпром" и колкото повече се политизира и коментира все повече отслабва българската позиция по темата. Потенциалът на Русия да ни съди е значителен. Казусът е сложен юридически и неотдавна изтекла в медиите информация как "Газпром" съди за подобен случай в друга държава. Не е еднозначно кой е прекратил договора, но други държави продължили договора с руската компания и нямало проблем.

"Стигне ли се до съд и арбитраж, ако доказателствата са на твоя страна, имаш шанс на 90% да спечелиш. Стигне ли се дотам, ситуацията ще е тежка", предупреди Росен Христов.

Росен Христов не възнамерява дългосрочно да остане в политиката, а все пак се надява един ден да се върне в частния сектор. "Не се интересувам от позиция в редовно правителство. Нямам покана от кандидата на ГЕРБ за премиер проф. Николай Габровски, не обсъждам политическо назначение", коментира още служебният енергиен министър.

Гърция договори още четири танкера с газ, заделя и за България

Гърция договори още четири танкера с газ, заделя и за България

Очаква се корабите да пристигнат на терминала Ревитуса през януари.