За състояла се на "Дондуков" 2 среща с ръководството на френската компания "Фраматом" съобщават от пресцентъра. На срещата между Румен Радев и представителите на френската компания е присъствал и служебният министър на енергетиката Росен Христов.

България работи за дългосрочни и устойчиви решения в енергетиката, които да гарантират независимост и сигурност на страната и устойчивост при нови енергийни кризи, е дал заявка президентът Радев, като е откроил като приоритет постигането на енергийна диверсификация с разширяване на сътрудничеството с доказани компании в областта на ядрената енергетика.

Алтернативно гориво за пети блок на АЕЦ Козлодуй под въпрос?

Алтернативно гориво за пети блок на АЕЦ Козлодуй под въпрос?

Пети блок няма да спре, обеща шефът на АЯР

Изпълнителният директор на "Фраматом" Бернар Фонтана е изразил готовността на френската компания да разшири партньорството си с България в областта на ядрената енергетика за реализацията на взаимноизгодни проекти.

Припомняме, че служебното правителство отмени решението на предходното редовно за диверсификация на източниците на ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй", взето след нахлуването на Русия в съседна Украйна. Министър Росен Христов обоснова решението за отменяне на решението с аргумента, че то предпоставяло сътрудничество с "Уестингхаус".

Новото 48-мо Народно събрание възложи на Министерски съвет да предприеме действия по лицензиране на неруско ядрено гориво за атомната ни централа.

АЕЦ "Козлодуй" няма да остане без гориво, според шефа на Агенцията за ядрено регулиране

АЕЦ "Козлодуй" няма да остане без гориво, според шефа на Агенцията за ядрено регулиране

Няма драма анализите за безопасността на горивото да се изготвят от "Уестингхаус", според него