Внесено с Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) заявление на "Булгаргаз" за цената на природния газ за февруари предвижда поевтиняване на синьото гориво с близо 6%, съобщи БНР.

Общественият газов доставчик е изчислил цена за следващия месец от 73 лева за мегаватчас без такси за пренос и ДДС.

През февруари 2024 г. в цената на "Булгаргаз" влизат количествата по дългосрочния договор с Азербайджан и закупени чрез търгове втечнен природен газ.

Предвидено е да се използват и количества от газохранилището в Чирен. За момента все още няма съгласуван график за тази година за добив и нагнетяване на природен газ в Чирен. Операторът трябва да обяви не по-късно от 30 дни преди началото на нагнетителния сезон свободния капацитет за съхранение през предстоящата газова година.

С 11% по-евтин газ у нас през януари

С 11% по-евтин газ у нас през януари

77,60 лева/MWh е окончателно предложената цена

Представен е обаче прогнозен график за съхранение през 2024 година по плана за действие при извънредни ситуации, който ще бъде актуализиран след подписване на договор за съхранение, достъп и нагнетяване с "Булгартрансгаз".

Към останалите фактори, които влияят на цените, към момента се добавя и изострянето на конфликта в рейона на Червено море, тъй като още от края на миналата година част от танкерите с втечнен природен газ избягват този маршрут, което се очаква да забави и оскъпи доставките.

Окончателно цената на синьото гориво трябва да бъде предложена от "Булгаргаз" и одобрена от КЕВР на 1 февруари.

Танкерите избягват Червено море, а петролът поскъпва след ударите в Йемен
Обновена

Танкерите избягват Червено море, а петролът поскъпва след ударите в Йемен

Очаква се периодът на заплаха за корабоплаването да продължи няколко дни