Разговорите, които водим, са за това какво количество електроенергия да продава ТЕЦ "Марица Изток 2" на регулирания пазар. Това каза на брифинг президентът на КНСБ Пламен Димитров.

На 17 юни служебният министър на енергетиката Андрей Живков обяви, че държавата търси вариант ТЕЦ "Марица Изток 2" да не спира работа и да продава определени количества електроенергия на регулирания пазар, без това да доведе до допълнително поскъпване на тока за бита от 1 юли. Това и са обсъдили на днешната си среща с КЕВР синдикатите и представителите на енергийното министерство.

"И сега сам по себе си комплексът е поставен на колене и то не с много голяма доза справедливост", посочи още Пламен Димитров, като по думите му в един момент ще се окаже, че точно най-нужният - ТЕЦ "Марица Изток 2", ще се окаже и най-задлъжнял.

Според президента на КНСБ това се дължи на грешни решения в годините назад на КЕВР и БЕХ. Димитров настоя за прозрачни, но и дългосрочни решения, с хоризонт включително и за свързване с газопреносната мрежа както на Маришкия басейн, така и на Бобов дол. Въпросът е обаче, че и за газопреносната мрежа нищо не се знае - какъв газ, колко газ, на каква цена газ. И това не знае Пламен Димитров както посочи той. В момента сме в цайтнот, призна още синдикалистът.

И ТЕЦ "Марица изток -2" се включва на регулирания пазар на ток

И ТЕЦ "Марица изток -2" се включва на регулирания пазар на ток

Очаква се заповед от Андрей Живков

"Даваме си сметка, че през Плана за възстановяване и устойчивост и средствата през Фонда за справедлив преход, за които в момента интензивно преговаряме, е единственият шанс да видим бъдещето на Комплекс "Марица Изток", каза още Пламен Димитров, като настоя на всички въглищни региони на България да бъде даден равен шанс.

И хората, и бизнесът очакват отговори - какъв ток и на каква цена ще имат, посочи още лидерът на КНСБ.

След срещата си в Министерски съвет синдикалистите обявиха, че отиват и на среща в КЕВР.