Депутатите приеха да има повече конкуренция при данъчно-акцизните складове на пазара на горивата. Това стана ясно по време на дебатите на второ гласуване на актуализацията на държавния бюджет в Народното събрание.

С одобряването на предложението на Мартин Димитров, Георги Ганев, Любомир Каримански, Искрен Митев, Румен Гечев и Александър Ракшиев ще има актуални данни за наличието на свободен складов капацитет при всеки лицензиран складодържател за съхранение на енергийни продукти, вписани в неговия лиценз.

Лицензираните складодържатели, включително тези, които нямат достатъчно складов капацитет за съхранение на собствените си енергийни продукти, до 19:00 ч. на всеки работен ден трябва да изпращат по електронен път уведомление с актуални към часа на изпращането данни до Агенция "Митници", които се публикуват до 9:00 ч. на следващия работен ден в регистъра.

Пазарната конюнктура определя цената на бензина

Пазарната конюнктура определя цената на бензина

Инфлацията не изяжда ефекта от мерките, убеден Маргаритов

В контекста на дебатите депутатът от "Демократична България" Мартин Димитров заяви, че независимо от дребните политически напрежения, заедно могат и трябва да правят реформи.

Според него без мерките, заложени в актуализацията на бюджета, няма да има конкуренция на пазара на горивата. На Бюджетна комисия предложението за повече конкуренция при данъчно акцизните складове на пазара на горивата бе подкрепено и дано да бъде една от смислените реформи, за която всички се обединяваме, и стъпка по стъпка да се даде по-голяма конкуренция на пазара на горива, настоя Димитров.

Александър Иванов от ГЕРБ запита защо за една година един лев изтича някъде. Един лев от цените, които българските граждани плащат за бензин и дизел, изтича някъде, посочи Иванов и добави, че това ще е поредното източване на хазната за поредното въвеждане на нормалност на пазара на горивата в България.

"Някои краде в това правителство, защото цената на горивата е с един лев повече. Цената на акциза на горивата не е променяна поне 5 години, тя е най-ниската в Европа и това не може да е оправдание", изтъкна Александър Иванов.

25 стотинки за литър бензин мина през Бюджетна комисия

25 стотинки за литър бензин мина през Бюджетна комисия

Мярката не е добре таргетирана заради липсата на електронна идентификация по вина на ГЕРБ, смята Василев

Делян Добрев от ГЕРБ заяви, че основният проблем се състои в това, че цената на уралския нефт не се е променила в последните 6 месеца. Горивата скочиха с лев и нещо за 6 месеца, за ДДС-то, цените на горивата и заплатите си остават същите, разкритикува Добрев кабинетът в оставка.

Той иска службите да кажат дали са си свършили толкова добре работата с горивата, а не само с руските дипломати. Затова Добрев поиска шефът на ДАНС да дойде в парламента.

Искрен Митев от "Продължаваме промяната" заяви, че държавата не участва в производството на горива. Държавата няма право да оказва натиск върху свободния пазар на горивата, но може да подсигури повече вносители да продават горива у нас, коментира Митев.

Митническите и акцизните плащания вече ще се обработват изцяло електронно

Митническите и акцизните плащания вече ще се обработват изцяло електронно

Въвеждат се две нови единни сметки за плащане на митнически и акцизни задължения