Депутатите от комисията по бюджет и финанси приеха отстъпката за горивата от 25 стотинки за литър. Това стана с второто гласуване на актуализацията на държавния бюджет.

В контекста на дебатите бившият енергиен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Делян Добрев оцени мярката за горивата като недостатъчна и зле таргетирана, Това, което трябвало да се направи, по думите му, ако правителството не може да се овладее цената на горивата, помощта за горивата да се таргетира по-добре и да се даде размер, който да е по-добър за хората.

Според него повечето средства от помощта за горивата ще отидат за ненуждаещите се хора, отколкото за нуждаещите се.

Бюджетна комисия даде 110 млн. лв. за градския транспорт

Бюджетна комисия даде 110 млн. лв. за градския транспорт

По един милион пътувания дневно се извършват в София

Венко Сабрутев от "Продължаваме промяната" заяви, че бензиностанции, които са на самообслужване също могат да влязат в програмата за отстъпка за горивата от 25 стотинки за литър. Това е една от най-очакваните антиинфлационни мерки и е необходима. Ако излезем на улицата от жълтите павета и спрем да си говорим с хората, по-голяма част от тях ще искат да я има и да влезе още от утре в действие, смята Сабрутев.

Дали мярката е таргетирана, на Сабрутев му се иска тя да е по-таргетирана. За съжаление техническата ни обезпеченост е като на Европа от 19 век - няма електронно правителство и възможност да се види кой е реално клиентът, какви са неговите доходи, каква кола кара, обясни депутатът от ПП.

Според него мярката е недостатъчна и, ако можеше държавата да си позволи отстъпки от 1 лев, лично Сабрутев би я подкрепил.

Шефът на НАП обикаля данъчните в страната

Шефът на НАП обикаля данъчните в страната

В НАП готови да компенсират по 25 ст./л бензин

Вицепремиерът и финансов министър в оставка Асен Василев е съгласен с критиките за таргетирането и ако ГЕРБ направили електронната идентификация през 2016 г., щяло да може да се таргетира. Василев уточни, че веднага ще се съгласи с ГЕРБ, ако се аргументират как една бензиностанция може да следи кой е клиентът, каква кола кара и какви са неговите доходи.