Несигурната политическа обстановка се отразява върху работата на приходната администрация. Това коментира във Велико Търново изпълнителният директор на НАП Румен Спецов, цитиран от БНР.

В четвъртък, 23 юни се проведе над 4-часова среща с шефовете в Териториалната дирекция на агенцията, която обслужва областите от Велико Търново до Видин. По думите на директора на НАП Румен Спецов, агенцията има готовност веднага след гласуване от депутатите да започне да администрира държавната помощ от 25 стотинки на литър гориво.

Антикризисните мерки с намаление на данъци и акцизи са съгласувани с НАП и не се очакват проблеми с фиска, заяви Спецов. 

68,5 млн. лв. са обявени в НАП от фирми с високи касови наличности

68,5 млн. лв. са обявени в НАП от фирми с високи касови наличности

5 623 дружества с наличности над 100 000 лева са декларирали данък за доходи от дивиденти

"Имайте предвид, че всички тези законодателни искания за промени спрямо новата актуализация на бюджета, която все още не е приета, те са изговаряни във времето и всичко е съобразено. Към днешна дата аз нямам притеснения с изпълнението на плана, както и ако тази актуализация бъде приета с тези изменения, с всички дали ще бъдат антикризисни или както ги наричате антиинфлационни мерки, аз нямам притеснения, че това по някакъв начин ще се отрази негативно или ние ще имаме проблем с изпълнението на самия бюджет", каза изпълнителният директор на приходната администрация Румен Спецов.

По думите му към полугодието не може да се говори за преизпълнение на данъчните приходи. Данъчните очакват негласуваната от депутатите актуализация на бюджета. 

НАП отчете приходи от 11.9 млрд. лв. в края на май 2022 година

НАП отчете приходи от 11.9 млрд. лв. в края на май 2022 година

Това е с 1,1 млрд. лв. повече спрямо същия период на миналата година

"99,9% изпълнение до полугодието. Тук си слагам един буфер, все пак искам да видя между първо и второ четене по актуализацията на бюджета дали ще има промени, дали народните представители ще приемат параметрите, които са заложени, или ще бъдат заложени нови параметри", каза Спецов. По думите му затова не може да каже дали ще има над 100-процентно изпълнение.

Ако депутатите приемат облекчението от 25 стотинки за литър гориво, НАП е готова и веднага може да започне да изпълнява мярката, каза Спецов.

Питайте Гешев за проверката на Спецов, призова финансовият министър

Питайте Гешев за проверката на Спецов, призова финансовият министър

Прокуратурата щяла да се произнесе по въпроса с шефа на НАП, когато е готова с проверката

Директорът на НАП Румен Спецов започна обиколка из мегадирекциите на приходната администрация в страната,за да дава указания. Той не разкри какво е наложило даването на указания, но една от целите на срещите му, по неговите думи, е да даде спокойствие на данъчните служители да си вършат работата в ситуацията на политическите сътресения.

"Мен лично не ме притесняват, но те оказват влияние върху цялото общество. Все пак трябва да кажеш на тези хора, които работят в тази администрация, които се грижат всичко това нещо да се случи, че нещата ще протичат нормално", обясни данъчен номер 1.

ГЕРБ издириха седалището на фирмата, продадена от Спецов

ГЕРБ издириха седалището на фирмата, продадена от Спецов

Поредица от въпроси към финансовия министър Асен Василев

"НАП продължава да работи и тя е институцията, която ще гарантира всички тези промени, които искат да се направят в бюджета, самия бюджет и функционирането на страната - единствената структура ще остане да функционира е НАП, която да гарантира това нещо. Няма как да правим актуализация на бюджет и той да бъде приет и след това тези показатели да се търсят от НАП, ако нашите служители не знаят или не работят добре и спокойно", каза Спецов и изтъкна, че служителите трябва да гледат професионално на своята работа, загърбвайки всякакви други пристрастия.

Румен Спецов заяви, че няма обратна връзка от закритата вече спецпрокуратура какво се е случило с подадените данни от проверките на данъчните и ДАНС до 2019 година за 38 висши държавни служители за имоти и сметки в чужбина. За това той беше привикан да дава обяснения в края на март в парламентарната антикорупционна комисия. Не пожела да посочи, дали НАП се е самосезирала по медийни публикации и извършва ли данъчни проверки на публични личности от приятелски политически кръгове.

ГЕРБ подкрепя работата на данъчните, но пита Спецов спец ли е в точене на ДДС?

ГЕРБ подкрепя работата на данъчните, но пита Спецов спец ли е в точене на ДДС?

Безпрецедентната ситуация демотивира данъчните да си вършат работата

Все още продължават данъчните проверки на петролната рафинерия в Бургас, но се очаква дружеството да има положителен финансов резултат, обясни Румен Спецов.

"2014 година е затворена, вече там е излязъл ревизионният акт, там е намалена счетоводната загуба с 500 милиона. 2015 година се проверява. Там имаме една много голяма инвестиция от 1,5 милиарда долара, които са вложени в система за преработка. Всичко това се обследва. 2015 година мисля, че август месец ще приключи и тази ревизия. Що се касае за финансовите резултати на рафинерията към момента, след 2001 година, когато те промениха своя начин на работа, това което показват в частта на ДДС, са само положителни резултати, и в частта на ЗКПО имаме положителни авансови вноски, т.е. очаквам положителен резултат на базата на авансовите вноски, които са внасяли през годината", каза Спецов.

"Нефтохим Бургас" спира работа, ако ЕС одобри забраната за внос на руски петрол?

"Нефтохим Бургас" спира работа, ако ЕС одобри забраната за внос на руски петрол?

Ако обаче ембаргото е частично, дори при доставка на 10% руско гориво, "Нефтохим" ще може да продължи да работи

По думите му "Нефтохим-Бургас" тази година ще декларира за предходната положителен финансов резултат. Данъчни нарушения могат да се откриват, те водят до промяна на финансовия резултат, обясни данчният.

Румен Спецов посочи, че във всеки момент е готов да си тръгне от директорското място в НАП и е категоричен, че е успял да изчисти името на агенцията като "бухалка" върху бизнеса.

"НАП е структура, която работи с документи, със солиден доказателствен материал и аз ще бъде проводник на тази законност в НАП. Смятам, че в моето управление съм изчистил до голяма степен името на НАП и съм дал възможност на бизнеса да бъде в една комфортна зона без притискане. В крайна сметка дойдохме за два месеца и половина, вече една година и два, три месеца съм на този пост, ще остана дотогава, до когато държавата има нужда от мен", каза Румен Спецов.

Той обеща, че когато управляващите преценят, че нямат нужда от него, без драми да си подаде молбата и да приключи с държавните дела.

Георги Кадиев поиска оставка на новия шеф на НАП Румен Спецов

Георги Кадиев поиска оставка на новия шеф на НАП Румен Спецов

Притеснителна била ситуацията с дългове на продадената му фирма