38 лица на висши позиции в различните власти са били проверявани от НАП за разминавания в имотните им декларации. Това съобщи на въпрос на News.bg председателят на приходната агенция Румен Спецов. В четвъртък той бе изслушан от депутатите в парламентарната комисия по противодействие и превенця на корупцията по темата. Заседанието бе засекретено за представители на медиите.

Става дума за разминавания в подаваните имуществени декларациите, установени от КПКОНПИ, предадени към ДАНС, от там към прокуратурата, която в последствие пък ги делегира на Националната агенция по приходите. Сигналите касаят периода на 2019 година, а проверките били приключили през 2020 и 2021 година.

Данъчните проверки на НАП за 27 магистрати и още 11 души на висши държавни постове за недекларирани сметки и имоти в чужбина са показали, че няма нарушения.

Припомняме още през юли месец миналата година от прокуратурата съобщиха, че няма списък с политици със имоти и сметки в чужбина по повод на разкритията на вътрешния министър Бойко Рашков, че има такъв списък и държавното обвинение може да го използва за натиск. Самият Рашков обеща да разкрие имената на хората в списъка след изборите, но така и не го направи. От прокуратурата тогава припомниха, че става въпрос за проверката, инициирана още през 2019 г. от тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров.

Всичките проверяващи обаче се оказали изрядни и спазващи буквата на закона граждани. "Не са установени нарушения", лаконичен бе днес Спецов. Отказа да влезе в конкретика и да спомене отделни имена. "Различни са, не са само от една власт", отговори на въпроса ни Спецов, не конкретизирайки и дали е имало разследвани магистрати.

Но даде пример: "За лицата, за които са били подадени сигнали, КОКОНПИ е установила, че има разминаване между декларираното имущество, доходи, банкови сметки, и това, което е било установено фактически. Давам ви пример, без да говоря за конкретно лице. То е било длъжно да декларира дадена банкова сметка в чужбина, където е имало, измислям си, 10 000 евро, която не е декларирана. Съответно КПКОНПИ и ДАНС установяват това нещо и на НАП е възложено да провери. В хода на тази проверка се установява, че тези доходи са били от друга конкретна дейност, което съвсем не означава, че са с неизяснен произход. Но все пак лицето не е изпълнило задължението си да ги декларира."

Към момента няма течащи проверки на НАП спрямо политици, но такива веднага могат да започнат, ако в агенцията постъпят конкретни данни от Антикорупционната комисия.

От НАП са проверили 27 магистрати и 11 политици за имоти в чужбина, но не казват данни

От НАП са проверили 27 магистрати и 11 политици за имоти в чужбина, но не казват данни

Отказват да разкрият дали са проверявали и кандидат за президент