Несъобразени изкопни дейности на строителни фирми през първите 8 месеца на годината са оставили без ток за общо 704 часа 627 хил. клиенти на ЧЕЗ. Това съобщават от компанията.

385 пъти са били късани кабели на компанията. Това е довело до неудобства за гражданите и до непредвидени разходи за отстраняване на щетите.

Заради намеса на трети страни за същия период в Западна България електрозахранването е било прекъсвано още 3680 пъти.

В продължение на сумарно 1818 часа 109 хил. клиенти на ЧЕЗ са били без ток заради повреди в съоръжения, които не са собственост на дружеството, уточняват още от компанията.

Директорът „Експлоатация и поддържане“ в ЧЕЗ Разпределение България Васил Василев обясни, че компанията периодично извършва проверки на техническото състояние на чуждите съоръжения и издава предписания за констатираните неизправности.

Въпреки това проблеми в съоръжения, които са чужда собственост, редовно водели до аварии. Причината е липса на собствен обслужващ персонал и грижа за съоръженията. Това, по думите на Василев, води до смущения в захранването и на клиентите на ЧЕЗ. Затова от компанията призовават собствениците на енергийни обекти да ги поддържат в изрядно състояние, за да не се нарушава комфортът на българските граждани.

150 пъти е прекъсвало електрозахранването в Западна България за първите осем месеца на годината заради кражби на елементи от електроенергийната инфраструктура. Така в продължение на общо 326 часа без ток са били 276 хил. потребители. В тази връзка от електроразпределителното дружество отправят апел за силна обществена нетърпимост към посегателствата над електроенергийни съоръжения.