АЕЦ "Белене" може да бъде построена без държавни гаранции, но това ще е изключително трудно, тъй като инвестиционният риск е много голям.
Това заяви Тим Йео, председател на базирания в Лондон Международен аналитичен институт по въпросите на ядрената енергетика пред БНР.

"Токът от централа, построена изцяло с държавни средства, ще е с 25 на сто по-евтин от електроенергията от ядрена мощност, изградена от частен инвеститор", посочи още Тим Йео.

По думите му, най-евтиният вариант за България да построи нова ядрена мощност, е държавата да финансира строителството ѝ. Държавите могат да вземат заеми при много по-ниски лихви в сравнение с частните инвеститори.

"Според мен позицията на страната ви да не дава държавни гаранции за проекта, може да бъде променена при преговорите с потенциалните инвеститори, защото, когато имаме технология, която се купува от страна извън ЕС, вие можете да получите пакет, който да е достатъчно добър", обясни председателят на Международния аналитичен институт по въпросите на ядрената енергетика.

Тим Йео участва в международната ядрена конференция, организирана от БУЛАТОМ.

По-рано през деня на същата конференция председателят на "Росатом" Вадим Титов обяви, че компанията е готова да преговаря за АЕЦ "Белене".

В същото време в парламента депутатите обсъждат рестарт на проекта за втора атомна електроцентрала в България.

Пред Нова телевизия Румен Овчаров заяви, че е важно да бъде демонстриран консенсус за АЕЦ "Белене". Бившият енергиен министър очаква вариантът, предложен от ГЕРБ за рестарт на проекта, да бъде приет в парламента, където тече обсъждане по вдигане на мораториума върху строеж на втора атомна електроцентрала в страната.

Колко милиарда още за 30-годишен руски ядрен самовар, питат протестиращи срещу АЕЦ "Белене"
Обновена

Колко милиарда още за 30-годишен руски ядрен самовар, питат протестиращи срещу АЕЦ "Белене"

"АЕЦ Белене - made in China - реактор сделан в СССР"

"Най-вероятно ще бъде приет проектът, предложен от ГЕРБ. Не че е най-добрият и най-точният, който трябва да бъде приет, но в дадената ситуация по-важното е да бъде демонстриран публичен политически и обществен консенсус по въпроса".

Според Овчаров проектът "Белене" и взаимоотношенията ни с Русия са типичният пример за това как не трябва да се прави политика." Именно заради тези обръщания в мненията", допълни той.

Двата блока на АЕЦ "Белене" може да заработят до края на 2028-а

Двата блока на АЕЦ "Белене" може да заработят до края на 2028-а

Кънев не вярва, че е по силата на Борисов да промени сеизмичната картина в Белене, поне следващите няколко милиона години

По думите на Овчаров, страховете, че проектът за АЕЦ "Белене" се намира в сеизмичен район, Овчаров показа изследване на БАН от 2000 година, според което няма "активни разломи с хоризонтална амплитуда в района на АЕЦ".