За 37 години АЕЦ "Белене" имаше три първи копки и два рестарта. Това заяви социалистът Таско Ерменков в началото на споровете за поредния рестарт на проекта за втора ядрена централа в България - АЕЦ "Белене".

Зелена светлина за "Белене" от енергийната комисия в НС

Зелена светлина за "Белене" от енергийната комисия в НС

Мина идеята на ГЕРБ Петкова да възобнови реализацията на централата

БСП винаги е била за изграждане на проекта, защото той е част от националната ни сигурност. В същото време България има традиция на износител на електрическа енергия, заяви червеният депутат.

Ерменков предупреди, че страната ни няма достатъчен ветрови потенциал за замяна на атомната енергия с вятърна. И слънчевите централи нямало да запълнят енергийния дефицит.

"Росатом" е готов да преговаря за АЕЦ "Белене", убеждава директорът Титов

"Росатом" е готов да преговаря за АЕЦ "Белене", убеждава директорът Титов

Имаше няколко срещи с Путин и компанията потвърди готовността да е изпълнител

Левицата смята, че България може да стане енергиен фактор в региона. Освен това ядрената енергия е чиста енергия.

Проектът "Белене" е в напреднала фаза, изтъкна Ерменков и добави, че централата е печеливш проект.

Колко милиарда още за 30-годишен руски ядрен самовар, питат протестиращи срещу АЕЦ "Белене"
Обновена

Колко милиарда още за 30-годишен руски ядрен самовар, питат протестиращи срещу АЕЦ "Белене"

"АЕЦ Белене - made in China - реактор сделан в СССР"

Александър Иванов от ГЕРБ пък отново посочи, че проектът трябва да е на пазарен принцип без държавни гаранции.

"Трябва да вземем най-далновидното решение", настоя Иванов. По думите му най-негативният сценарий е да не се прави нищо по въпроса. 

Управляващите не искат да зачеркнат 3 милиарда лева, вложени до момента в АЕЦ "Белене".

Най-лошият сценарий за АЕЦ "Белене" е бездействието

Най-лошият сценарий за АЕЦ "Белене" е бездействието

Теменужка Петкова предлага опция с чужд инвеститор

С проекторешението на ГЕРБ се изразява недоверие към министъра на енергетиката. Това становище изрази социалистът Жельо Бойчев. По думите му се връзват ръцете на МС в преговорния процес.

"Преговорите няма да ги водя аз или Таско Ерменков, а правителството", посочи социалистът. "На него ли нямате доверие", попита Бойчев.

Той настоя да се отмени решението от 2012 за мораториума. "Да не се отмени решението на НС през от март 2012 година за АЕЦ "Белене" е лицемерие", каза още той.

"Белене" ще се случи, когато му е времето", прогнозира герберът Валентин Николов. Според него рискът бил премерен.

Герберите предлагат да се разреши на ресорния министър да води преговори.

Като е ясно всичко тогава щял да падне мораториумът.

Не захаросвайте темата, призова Васил Антонов от левицата. Днес или ще възкресите АЕЦ "Белене" като феникс, или ще го погребете, предупреди той. Червените искат консенсус по националните приоритети.

Рамадан Аталай пък захапа ГЕРБ и БСП, че в нито едно предложение няма старт на проекта. Какво случи в Москва, попита той. Няма политическа воля и отвън няма политическа воля, категоричен бе Аталай, който е възмутен и че няма стратегия.

Енергетиката не трябва да започва с наздраве, по думите му. Без решението на Путин нищо не можете да правите по този проект, проектът е руски, изтъкна той.

Цветан Цветанов обвини червените, че пропуснали възможностите да реализират проекта. Затова и се стигнало до арбитражното дело. Нека всичко бъде на пазарен принцип, защото комунизмът си отиде, посочи той.

Осъдени сме, защото ГЕРБ спря проекта, ядоса са Драгомир Стойнев. Явно във Великобритания комунизмът се е върнал, щом там строят ядрени мощности, по думите му.

Енергийният министър Теменужка Петкова вярва, че има консеус, че трябва да се търси решение за АЕЦ "Белене". Това е най-важното, изтъкна тя. Петкова настоява за устойчиво решение. Министърът е доволна от заявения реален инвеститорски интерес.

В крайна сметка мина предложението на управляващите - "за" бяха 172, 14 "против", 2 "въздържал се".

анкета

Да се рестартира ли АЕЦ „Белене“

Виж резултати

Да, но без държавни гаранции 18.5%

Да, държавата трябва да се заеме 40.7%

Не, проектът е остарял 14.8%

Не, нямаме нужда 19.5%

Нямам мнение, не съм специалист 6.4%

Припомняме, вчера, 6 юни, четирите организации от АОБР с отворено писмо до Народното събрание заявиха, че не са доволни от това, че министър Петкова огласява само две изисквания за осъществяване на проекта АЕЦ "Белене" при "пазарни условия" - да няма държавни гаранции по осъществяването на проекта и да няма дългосрочни договори за изкупуване на произведената електроенергия. Те излязоха с допълнителни условия и предложение за схема.

Работодателските организации предупреждават и че в публичното пространство се разпространява информация, която не отговаря на истината - за цената на електроенергията, произведена от АЕЦ "Белене", за обема на бъдещото електропотребление, както и за липсата на алтернативи.

Работодателите допълват условията на МЕ за АЕЦ "Белене"

Работодателите допълват условията на МЕ за АЕЦ "Белене"

Още три условия за възлови, а и са нужни допълнителни гаранции

Мораториумът върху строителство на АЕЦ "Белене" бе въведен от Народното събрание през 2012 г. с мнозинството на ГЕРБ.

На 12 май 2018 г. лично премиерът Бойко Борисов се изказа в посока мораториумът да отпадне, а и министър Теменужка Петкова лансира проекта в рамките на участието си в международния форум "Атомекспо".

В началото на март месец тази година Народното събрание поръча на Министерството на енергетиката да изготви предложение за бъдещето на АЕЦ "Белене" и какво ще е бъдещето на пасивите и активите на проекта.

Припомняме и че темата за проекта АЕЦ "Белене" стана отново актуална, след като от Българска академия на науките изготвиха по поръчка на БЕХ доклад за изготвяне на Национална стратегия в областта на енергетиката с фокус върху електроенергетиката.

БАН публикува доклада си в началото на годината, след изрично разрешение от БЕХ (като поръчител), но дори и това не намали споровете за целесъобразността на изграждането на нова ядрена централа.

АЕЦ "Белене" - да бъде или да не бъде?

АЕЦ "Белене" - да бъде или да не бъде?

За пореден път проектът АЕЦ "Белене" е актуален. Предстои да видим развитието на казуса. Но нещата никак не изглеждат оптимистични

На 16 ноември 2017 г. се състоя и представянето на резюмето от доклада на БАН в присъствието на енергийния министър Теменужка Петкова. Това резюме дава вариант за реализация на АЕЦ "Белене", но при условие, че бъдат постигнати параметрите на финансовите анализи.

От БАН категорично защитиха доклада си и 90-те варианта, които той дава.

Въпреки че в публичното пространство продължава да се говори преди всичко за или против проекта "Белене", акцент в дейността и думите на министър Теменужка Петкова в последните месеци е проблемът с оборудването на ядрената централа, което е изготвено от Русия по договор и на което Българската държава е реален собственик.

Срещу "руската рулетка - АЕЦ Белене" викат под прозорците на МС

Срещу "руската рулетка - АЕЦ Белене" викат под прозорците на МС

Възгласи "Червени боклуци", "Оставка", "Мафия" "Гоце в затвора"

Според Теменужка Петкова не се изключва възможността и Русия да бъде привлечена за инвеститор в централата, чието строителство беше замразено през 2013 г. Конкретни преговори по този въпрос не са водени. През октомври миналата година премиерът Бойко Борисов се срещна с представители на руската държавна компания "Росатом".

След това обаче премиерът Борисов излезе с още една авангардна идея проектът "Белене" да стане общобалкански проект, който да се осъществи с европейско финансиране.