До ден-два страната ни ще стане собственик на двата реактора, произведени за АЕЦ "Белене". Това съобщи пред БНР министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Това ще стане в момента, в който сумата от 600 млн. евро постъпи по сметките на руската компания "Атомстройекспорт".

Припомняме, че Министерството на енергетиката осигури на Националната електрическа компания (НЕК) 601 617 133 евро, с които да се разплати с "Атомстройекспорт" за оборудването за АЕЦ "Белене". Българската и руската страна се бяха договорили да бъдат опростени лихвите, ако сумата бъде платена до 15 декември.

НЕК превежда над €601 млн. на "Атомстройекспорт" за "Белене"

НЕК превежда над €601 млн. на "Атомстройекспорт" за "Белене"

Парите ще са по сметката на руската компания до края на седмицата

Европейската комисия не е открила неправомерна държавна помощ при решението на правителството ни да даде на НЕК тези средства от бюджета.

Теменужка Петкова подчерта, че с плащането реакторите стават собственост на НЕК. Те ще бъдат съхранявани на площадката на централата. По думите на енергийната министърка разполагаме с условия, за да може оборудването да се съхранява по най-добрия начин. За да има гаранция по отношение на качеството му се предвиждали преговори и сключване на договор с "Атомстройекспорт" за консервацията на оборудването.

Брюксел не откри неправомерна държавна помощ за обезщетението към Русия за "Белене"

Брюксел не откри неправомерна държавна помощ за обезщетението към Русия за "Белене"

Плащаме над 600 млн. евро на "Атомстройекспорт"

Запитана колко са инвеститорите, които проявяват интерес към АЕЦ "Белене", Петкова отговори, че към настоящия момент са три. Само при провеждането на открита, прозрачна и ясна процедура по реда на Закона за приватизация и следприватизационен контрол можело да стане ясно дали този интерес ще се материализира и дали ще бъде устойчив.