Протест пред сградата на президентството се проведе тази вечер. Участниците му поставиха искането да не се прави рестарт на проекта за изграждане на АЕЦ "Белене", предаде БГНЕС.

С лозунги "АЕЦ "Белене" - руска рулетка" и "АЕЦ "Белене" made in China, реактор сделан в СССР" от новосформираната партия "Демократична България" заявиха, че не искат да се изгражда централата.

"Против Белене съм, а и те така или иначе няма да го построят, дори и да бях за него. Официално се води, че има китайски инвеститор и едва ли с тях нещо ще стане. Те искат да си изкарат тяхна технология и след това да се отдръпнат от България, така че след като паднат ограниченията от Русия, те ще си го правят", заяви Красимир Карабашев.

"Против строенето на поредна руски обвързана ядрена централа. Това обвързване трябва да спре и да се движим по евроатлантически път, различен от евразийски и други такива проекти, които само ни загробват. Ние искаме едно европейско и евроатлантическо бъдеще, което да е обвързано с просперитет и развитие на нашата страна. Видели сме до какво доведе комунизмът и всички обвързаности с Русия", коментира Филип Спасов.

Според него не е ясно кой ще го финансира и колко поколения ще трябва да го плащат, както и къде и как ще се съхраняват отпадъците, които са много опасни, подчерта протестиращият.

В контрапротеста в защита на проекта се включиха представители на АБВ, които изтъкнаха какви биха били ползите от изграждането на новата мощност.

За рестарта на енергийния проект на контрапротеста се обявиха Георги Първанов и Румен Петков от АБВ. Те изтъкнаха, че проектът е икономически изгоден за страната ни и той ще ни донесе само позитиви като енергийна независимост и евтина енергия.