Комисията за енергийно и водно регулиране обсъди на открито заседание днес доклад на работната група на комисията по внесено на 12 декември 2022 г. заявление на "Булгаргаз" за утвърждаване на цената на природния газ за януари 2023 г. В заседанието участва изпълнителният директор на обществения газов доставчик Деница Златева, съобщиха от КЕВР.

В доклада се предлага цената на природния газ от 1 януари 2023 г. да бъде в размер на 204,14 лв./MWh без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Припомняме, че цената на газа за декември 2022 г. е 146,09 лв./MWh

По думите на Златева "Булгаргаз" очаква от 1 януари цената на природния газ да бъде с около 18 лв. по-ниска в сравнение с прогнозната цена от 204,14 лв./MWh. Като основни фактори за това тя посочи, че се отчита намаление на борсовите индекси на международните газови пазари през последните дни, както и че добивът от газовото хранилище в Чирен е значително по-нисък от планирания. Освен това в хранилището виртуално са нагнетени допълнителни количества природен газ, което дало възможност ценовите равнища на съхраняваните количества да бъдат оптимизирани. С намаляването на цената на газа от Чирен, което е ценообразуващ елемент в общия микс, е постигнато снижаване на крайната цена за януари.

Деница Златева увери също, че са гарантирани всички необходими количества природен газ за потреблението на страната през 2023 г. След проведен търг са избрани шест доставчика, като вече е постигната диверсификация - и на източниците, и на маршрутите за доставка на природен газ. Освен през входната точка "Кулата-Сидерокастро" доставки на природен газ се осъществяват и по интерконектора "България-Гърция".

Скъпият газ от Чирен да се използва колкото се може по-късно, цели държавата

Скъпият газ от Чирен да се използва колкото се може по-късно, цели държавата

Същевременно "Булгаргаз" иска повишение на цената на "синьото гориво" с близо 28%

"Очакваното намаление на прогнозната цена за месец януари с 18 лв. ще бъде от полза за топлофикационните дружества, за бизнеса и за всички български потребители", коментира председателят на КЕВР доц. Иван Иванов. Той обясни, че степента на запълване на газовото хранилище е с 20% по-висока от миналата година, което дава допълнителна сигурност за потреблението през зимния период. След спиране на доставките от "Газпром експорт", държавният газов оператор е успял изцяло да диверсифицира доставките на природен газ, като за януари са осигурени количества от пет различни доставчика. Значим фактор за подобряване на финансовото състояние на "Булгаргаз" според Иванов е направената законова промяна, с която от януари 2023 г. отпада задължението на обществения доставчик да осигурява количества природен газ за "Газов Хъб Балкан" по Програмата за освобождаване.

"Няма да има промяна в цените на парното и електрическата енергия от 1 януари 2023 г., което има ключово значение за всички потребители на регулирания пазар. Това решение на Комисията на практика е антиинфлационен механизъм, с който енергийният регулатор подпомага задържането на цените у нас, тъй като основен фактор за инфлационните процеси в цяла Европа е цената на енергоносителите", подчерта Иван Иванов.

Предложената цена на газа за януари 2023 г. включва компонента "цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи", компонента за дейността "обществена доставка" по чл. 17, ал. 7 от Наредба № 2 от 19.03.2013 г. за регулиране на цените на природния газ (НРЦПГ), както и компонента по чл. 11а, ал. 2 от НРЦПГ, покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в подземното газово хранилище "Чирен", в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.

В заявлението на "Булгаргаз" се съдържат цените на отделните доставчици и размера на прогнозираните за закупуване от тях количества природен газ. След извършен анализ, е установено, че общественият доставчик е формирал общото прогнозно количество за вътрешния пазар от няколко източника.

В ценовия микс е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора "България - Гърция" (IGB), съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват 27% от потреблението в страната и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво.

Деница Златева очаква цената на газа да е под 200 лв.

Деница Златева очаква цената на газа да е под 200 лв.

Но още януари цената на природния газ ще скочи с до 35%

След организиране на тръжна процедура за цялата 2023 г. "Булгаргаз" е сключил три договора за доставка на втечнен природен газ за януари с търговци от региона. Договорите са сключени след извършена комплексна оценка на всички подадени в тръжната процедура оферти, при изисквания за минимална доставна цена и предложен начин на плащане.

В ценовия микс за месеца общественият доставчик е включил и количества природен газ от добив от ПГХ "Чирен".

В заявеното прогнозно общо количество за януари 2023 г. "Булгаргаз" не е включил количества природен газ по Програмата за освобождаване. С промените в Закона за енергетиката от 1 декември 2022 г. действието на Програмата се преустановява за следващите две календарни години - 2023 г. и 2024 г. Така общественият доставчик няма да има задължението да продава определени количества природен газ на газовата борса. Това ще доведе до намаляване на количествата, които "Булгаргаз" следва да достави на своите клиенти, което пък от своя страна ще доведе до по-голям дял в общия микс на източниците с най-ниска цена.

С осигурените количества природен газ се покриват ангажиментите на обществения доставчик към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти.

С решението за определяна на цена на природния газ за януари 2023 г. КЕВР ще утвърди и прогнозираните за 2023 г. условно-постоянни разходи на дружеството за дейността обществена доставка, които са част от общите разходи на "Булгаргаз". Ще бъде утвърдена и среднопретеглена норма на възвръщаемост на капитала за регулаторен период 2023 г. В доклада на работната група е предложено на дружеството да не бъдат признати разходи в размер на 9 656,66 хил. лв., които не са доказани и не са пряко свързани с лицензионната дейност и поради това не следва да бъдат включвани при формирането на цената на природния газ през годината.

На 1 януари 2023 г. "Булгаргаз" ще внесе в КЕВР актуални данни, формиращи цената на природния газ за започващия на тази дата месец. Данните ще отчетат котировките на международните газови пазари, актуалния валутен курс за месеца, както и условията по сключените договори за доставка. В същия ден Комисията ще приеме и решението за цената, на която "Булгаргаз" ще продава през януари 2023 г. природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.