Максимално да се отложи във времето използването на количествата природен газ от хранилището в Чирен, закупени на значително по-високи цени през лятото. Това е стратегията на държавата за париране на ръста на цените на природния газ за бита и индустрията.

Същевременно "Булгаргаз" поиска повишение на цената на "синьото гориво" за бита и бизнеса от януари - с близо 28% спрямо сегашните цени, което ще значи нива от 186 лева за мегаватчас. Това все пак е корекция в исканията на държавното дружество, което в предварителното си заявление настоя за 40% ръст в ценови план.

Деница Златева очаква цената на газа да е под 200 лв.

Деница Златева очаква цената на газа да е под 200 лв.

Но още януари цената на природния газ ще скочи с до 35%

"През зимния сезон не е неочаквано да има по-високи цени. Това, което допълнително оскъпява доставките, е скъпият газ, който беше нагнетен в Чирен и който ние използваме в микса през зимния сезон. Това, което правим, е да се опитваме да договорим максимално добри цени за газовите доставки, както и да доставяме повече газ и да използваме по-малко от Чирен, т.е. да избутаме проблема след отоплителния сезон, когато лека-полека да вкараме количества от Чирен и да смъкнем средната цена", сподели стратегията си служебният енергиен министър Росен Христов. Той присъства на подписване на споразумение между АЕЦ "Козлодуй" и френската "Фраматом" за доставка на свежо ядрено гориво за атомната централа.

Преговаряме за дългосрочен договор с Турция за природен газ

Преговаряме за дългосрочен договор с Турция за природен газ

Росен Христов очаква обаче 30% увеличение на цената на газа

Какъв е делът на скъпия газ от Чирен, който се използва в енергийния микс към момента, както и какъв ще е той през януари, Христов обаче не уточни.

Министърът оцени и собствената си и на подопечното му ведомство работа: "Мисля, че успяваме". Като аргумент за това той изтъкна, че цената на газа е запазена под 200 лева за мегаватчас, което е прага, който искат от индустрията.

"На фона на Европа се справяме изключително добре, на фона на конкурентните процедури за доставка на газ. Много усилия бяха положени и в пускането на интерконектора с Гърция."