Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди новите цени в сектор "Електроенергетика". Те влизат в сила от 1 юли 2023 г. за следващия едногодишен ценови период. Това съобщиха от пресцентъра на КЕВР.

Средното увеличение за битовите потребители е 4,37 процента. За "Електрохолд" е предвидено увеличение с 4,24 %, за ЕВН - с 3,78 %, а за клиентите на "Енерго Про" - с 5,43 %. В тези цени са включени и цените за мрежовите услуги, поясняват от КЕВР.

Първоначалните разчети на регулатора предвиждаха скок на цената на тока с 3,63%. Това предложение беше преразгледано след издадена заповед на служебния енергиен министър, с която бяха променени квотите за регулирания пазар на държавните производители на електроенергия. В енергийния микс за битовите потребители бяха включени 2 200 000 MWh електроенергия, произведена от ТЕЦ "Марица изток" - 2, с цел дружеството да не изпадне в финансови затруднения.

От КЕВР посочват, че са приложени регулаторни механизми, които позволяват увеличението на цените на електроенергията за битовите потребители да бъде в размер, близо четири пъти по-нисък от нивото на инфлацията. Цените у нас са сред най-ниските в сравнение със страните в цяла Европа.

С определянето на цени с хоризонт от една година напред Комисията създава условия за предвидимост и сигурност на разходите на българските домакинства. Този подход доказа своята обоснованост в изминалите периоди на висока динамика на цените на енергийните пазари, когато разходите на битовия сектор в останалата част на континента се повишиха драстично, допълват от КЕВР.

С малко над 4% скача токът от 1 юли

С малко над 4% скача токът от 1 юли

Според председателя на КЕВР Иван Иванов