Енергетика без мегасоциалистически проекти. За твоя настоя Мартин Владимиров, директор Програма "Енергетика и климат" към Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) по време на кръгла маса на тема "ВЕИ на бързи обороти: премахване на пречките пред децентрализацията и демократизацията на прехода". Децентрализацията и новите технологии са пътя към енергийна независимост, по думите му. Той е против зависимост на енергетиката ни от една технология, но и констатира, че никой не иска да преодолее пречките пред енергийната независимост. Има доста работа, смята Владимиров.

Предстои да транспортираме нова европейска Директива в сферата на енергетиката. Децентрализираното производство на електроенергия е в центъра на бурното развитие на ВЕИ сектора в Европа, според ЦИД. Огромният напредък на ВЕИ технологиите подтиква гражданите и бизнеса все по-често да търсят път към енергийна независимост. Успехът на енергийния преход ще зависи именно от по-активната роля на гражданите, местните общности и малкия и среден бизнес, които ще се превърнат от пасивни ползватели на енергия в инвеститори и производители, смятат от ЦИД.

В България този процес на демократизация и децентрализация на ВЕИ сектора се сблъсква със сериозни предизвикателства, като например блокиран процес на присъединяване към електроразпределителната мрежа и все още твърде сложни, бюрократични процедури, съпътстващи екологичните и строителните разрешителни за ВЕИ проектите.

С последните промени в Закона за енергетиката и Закона за енергията от възобновяеми източници беше предприет опит за хармонизиране на националното законодателство на България с европейското право. Целта е да се отключи потенциалът за малки, децентрализирани мощности, разпръснати из цялата страна, които да допринесат за намаляването на разходите за енергийно потребление и да превърнат българските граждани в активни участници на пазара на електроенергия. Да се премахнат двойните мрежови такси при споделяне на електроенергия между енергийните общности, съветват от ЦИД.

Председателят на КЕВР Иван Иванов посочи, че основните приоритети на ЕС са дигитализация, децентрализация и декарбонизация. Един от основните уроци от войната в Украйна, по думите му, е децентрализацията на енергетиката. У нас обаче се вземат решения за централизация на енергийната система, което е обезпокоително, по мнението му. Това е и заплаха за националната сигурност, предупреждава Иван Иванов. КЕВР насърчава нови ВЕИ мощности да се влеят в енергийната ни система, увери той.

Оказва се, че мрежата ни няма капацитет да поеме тока от ВЕИ. Мрежите трябва да бъдат модернизирани, разширени и да има смърт мрежи, препоръчва Иванов. Той се обяви за т. нар. гъвкаво присъединяване. По мнението му има възможност за присъединяване на енергия от ВЕИ. Капацитетът на мрежите е сериозна тайна, изтъкна Иван Иванов. Това не е така в Европейския съюз и ЕК насърчава прозрачността на мрежите. Шефът на КЕВР иска да се приеме енергийната стратегия, каквато е истинската роля на Народното събрание, по думите му.

Калоян Стайков зове парламента да спре да се меси в енергетиката

Калоян Стайков зове парламента да спре да се меси в енергетиката

Поне 10 години ще отнеме строежа на 7-ми и 8-ми блок на ядрената ни централа