Стотина съкратени миньори от рудник "Бабино" за втори пореден ден блокираха пътя пред входа на ТЕЦ "Бобов дол", съобщава кореспондентът на БНР. Протестиращите спират камионите, които карат въглища за централата.

Хората са недоволни, че не са им изплатени обезщетенията при съкращенията.

Миньорите се заканват, че ще продължат протеста си. Вчера те предупредиха, че са готови и на гражданско неподчинение.

Малко след 10.00 часа тази сутрин цистерна едва не прегази блокиралите пътя миньори. Софийското возило влетя с висока скорост в посока кантара на ТЕЦ-а. По това време протестиращите миньори бяха 50. Шофьорът на цистерната едва се отърва недоволните да не го линчуват.

Миньорите от „Бабино” плашат с блокади и гражданско неподчинение
Обновена

Миньорите от „Бабино” плашат с блокади и гражданско неподчинение

Искат си незабавно парите

Те обясниха, че днес са по-малко, тъй като ръководството на ТЕЦ-а ги заплашило, че ще извика жандармерия, ако и днес го блокират.

Протестиращите не са съгласни да сключат споразумение с ръководството на мините за поетапно изплащане на обезщетенията в рамките на 6 месеца. Някои миньори имали да получават по 3000 лв. за заплата, неизползвани отпуски и ваучери за храна.

В Бобов дол коментират, че блокирането на пътя за ТЕЦ-а е саботаж. Той нарушавал работата на централата. Достъпът до ТЕЦ "Бобов дол" става със специален режим, тъй като обектът е стратегически.

Съкратените миньори от Бобов дол остават без обезщетения

Съкратените миньори от Бобов дол остават без обезщетения

Не са им платили и ваучери за храна

Председателят на синдикалната организация на "Подкрепа" в Дупница Йорданка Германова обяви, че от централата са готови да извикат жандармерия. Засега протестът се охранява от един полицейски патрул.

Междувременно стана ясно, че към "Въгледобив Бобов дол" ЕООД пътува омбудсманът Мая Манолова. Тя бе призовавана от миньорите да отиде.