Миньори от Бобов дол отново излязоха на протест. На входа на мините се събраха около 200 съкратени от рудник "Бабино", предава кореспондентът на БНР.

Миньорите настояват да получат обезщетенията си в размер на една месечна заплата и ваучери за храна за 3 месеца.

Гладуващите миньори от „Бабино” излязоха от рудника, изплащат заплатите им
Обновена

Гладуващите миньори от „Бабино” излязоха от рудника, изплащат заплатите им

Управителят на "Въгледобив Бобов дол" ЕООД Красимир Чаврагански подаде оставка

Припомняме, че от 10 януари започна поетапно масово съкращение на 420 миньори от рудник "Бабино". То трябва да завърши на 30 юни следващата година.

Някои от протестиращите имат да получават до 3000 лева. Те се заканиха да преминат към гражданско неподчинение, ако не получат дължимото.

Някои от миньорите твърдят, че ръководството ги е манипулирало - в трудовите си книжки получили печат, че им е изплатено всичко и сумите им са депонирани. Те обаче реално не са ги получили.

Съкратените миньори от Бобов дол остават без обезщетения

Съкратените миньори от Бобов дол остават без обезщетения

Не са им платили и ваучери за храна

Въпреки снега и студеното време, част от протестиращите пристигнаха с таксита от Дупница и близките села до бариерата на минното дружество. Те искат веднага да получат обезщетенията си.

Протестиращите са категорични, че мините имат пари, тъй като за ликвидация са им били отпуснати милиони. Миньорите недоволстват, че сега и тези техни заплати ще потънат.

При недоволните миньори е и кметът на Бобов дол Елза Величкова. Протестиращите искат при тях да отиде и наемателят на мините и мажоритарен собственик на ТЕЦ-а Христо Ковачки.

Миньорите не искат да преговарят с ръководството.

Масово съкращават миньори в рудник "Бабино"

Масово съкращават миньори в рудник "Бабино"

420 ще бъдат освободени от работа

БТА допълва, че представители на синдикатите направиха опит да преговарят с недоволните. Лидерката на "Подкрепа" в Дупница Йорданка Германова опита да излъчи група за преговори с ръководството. Протестиращите обаче не искат да водят безсмислени преговори, а да си получат парите веднага. Те се заканиха, че в знак на протест ще блокират пътя на камионите, извозващи въглища за ТЕЦ "Бобов дол" в Големо село.

Миньорите заплашиха и с блокада на магистрала "Струма", ако въпросът им не бъде решен веднага.

Надеждата на протестиращите е заради предстоящите избори да получат поне част от парите си.

Няколко часа продължава протестът на миньорите. Те не приемат предложението на ръководството на мините за поетапно изплащане в рамките на 6 месеца. Следобед те блокираха пътя на изхода на Бобов дол, за да спрат камионите с въглища за ТЕЦ "Бобов дол".

Протестиращите освиркаха шефа на мините инж. Харалампи Златанов, който ги увери, че всичко дължимо ще им бъде изплатено до 6 месеца.