Избраният начин за оформяне на сметките за парно е една от причините за по-високите цени в тях. Това заяви пред БНР Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум.

Той обясни, че това е принципът на прогнозни резултати, на измерени стойности и на начин за разпределение.

По негови думи, въпреки че някои хора са се оказали с по-високи сметки, накрая на годината с изравняването би трябвало те да се урегулират.

Според него принципът за оформяне на сметките на годишна база е продължил твърде дълго, поради което буди недоволство сред клиентите.

КЕВР отказа на омбудсмана да преразгледа цените на парното

КЕВР отказа на омбудсмана да преразгледа цените на парното

КЕВР имал право да изменя цените само веднъж на 6 месеца по време на регулаторния период

Иванов посочи, че след като дружествата вече определят на месечна база значителна част от ценовите параметри, би трябвало и сметките на битовите потребители да могат да се определят на месечна база.

КЕВР е обърнал внимание на топлофикациите за оформянето на фактурите, призовал ги е да комуникират по-разбираемо с клиентите си. Това обаче не означава цените в сметките да не се платят, подчерта експертът, според когото тенденциите са за плавно повишаване на цените.

По негови думи това се дължи не толкова заради цените на природния газ, който засега според Иванов се движи в очаквани граници, колкото заради това, че се повишават други ценови фактори, които оказват влияние на цените. Експертът обаче очаква това да е в рамките на инфлацията, т. е. на един нормален тренд на повишение.

"Топлофикация" - София е изрядна

"Топлофикация" - София е изрядна

Това показват резултатите от проверките на КЕВР и Министерството на енергетиката