Отдавна сме свикнали в българската енергетика и особено в държавните енергийни дружества промените да не стават по някакъв модел или по някакви правила, а просто се случват, без да бъдат обяснявани на гражданите и на експертите. Това заяви пред БНР директорът на икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията Руслан Стефанов по повод оставката на шефа на Българския енергиен холдинг.

По негови думи винаги става въпрос за "инсайдърска" информация, което говорело за нивото на прозрачност в държавната енергетика.

Стефанов обясни, че позицията, заемана до вчера от Жаклен Коен, на практика е корпоративен ръководител на държавната енергетика у нас, тъй като БЕХ обединява всички дружества.

"В това отношение говорим за едни между 6 и 7 млрд. лева годишен оборот - нещо, което е наистина сериозно и може да се сравнява с държавния бюджет дори. От тази гледна точка позицията на г-н Коен е изключително важна", коментира експертът.

Шефът на БЕХ подаде оставка

Шефът на БЕХ подаде оставка

Министър Петкова е приела депозираната молба

По негови думи в случая е без значение лицето, което бъде поставено на поста, за да обслужи един или друг корпоративен интерес.

Стефанов заяви, че ще бъде лесно да се прецени дали даден човек е изпълнил своите задължения, ако при неговото назначаване има яснота защо се назначава, какви параметри ще защитава в държавната енергетика, какви финансови резултати трябва да постигне и в какъв времеви отрязък, а също и кои са важните инвестиционни решения, които трябва да бъдат реализирани.

Тъй като обаче нямало такива критерии, не името било от значение лицето, а това към кой политически и корпоративен кръг то бива приписвано. Според експерта именно това е големият проблем.

"Отдавна тези назначения карат хората и нас, експертите, да смятаме, че няма друга причина да бъдат назначавани тези хора, освен да обслужат конкретна идея или политически проект. От тази гледна точка усещането за задкулисие, за неясни сделки, е много голямо", подчерта той.

Стефанов бе категоричен, че не е постигната нито една от заложените цели при създаването на БЕХ.

По негови думи холдингът е сборище от различни дружества, между които просто се прехвърлят средства, така че да не се допусне фалитът на едно или друго.

БЕХ се превърна реално в прикриване на загубите на различните дружества, от които то е съставено, обобщи анализаторът.