"България няма енергийна стратегия, приета от парламента. Когато една партия е на власт и подготвя такава стратегия, другите, може би от ревност, не я подкрепят. Надявам се сега, когато президентството стои зад тази стратегия, политическите сили да нямат чувството, че някой друг ще обере лаврите".

Това заяви бившият директор на Българския енергиен холдинг и на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов пред пред БНР.

Той обясни, че документът дава рамка и ще се актуализира на всеки 5 години, поради което си такъв да бъде приет.

Нови 4 ядрени реактора, ВЕЦ-ове на Дунав и ВЕИ - планът на служебния кабинет до 2053 г.

Нови 4 ядрени реактора, ВЕЦ-ове на Дунав и ВЕИ - планът на служебния кабинет до 2053 г.

Ще се търси максимален живот на въглищните ТЕЦ-ове, уверява Росен Христов

"Макар че има много неща, които още не се знаят какви са. Числото, което стои зад всичките проекти, ми се струва недостатъчно. Има какво да се мисли и критикува. В тази стратегия трябва да се изяснят няколко неща", уточни Николов.

Той подчерта, че е важно да има базова енергия - "природният газ е изключен в новите реалности като преходно гориво, така че ядрената енергетика към момента е без алтернатива".

"Не виждам как АЕЦ "Белене" ще стане преди АЕЦ "Козлодуй", докато 7-и блок на Козлодуй е доста напреднал проект. Не съм сигурен, че правилно са отчетени съществуващите към момента реалности. 2023-2025 година изтичат договорите с американските централи. Ние ще ги изкупим ли? Ще ги затваряме ли след това", коментира Валентин Николов.

Служебният кабинет възражда проекта АЕЦ "Белене"

Служебният кабинет възражда проекта АЕЦ "Белене"

На 17 януари правителството ще представи стратегия за развитие на енергетиката