"В бъдеще основните енергийни източници ще бъдат възобновяеми, ядрени и газови. Трябва да се намери баланс между трите източника. С настоящите технологии не можем да се справим без АЕЦ "Белене". Нуждаем се от различни типове източници на енергия. Трябва да има разнообразие".

Това заяви пред bTV новият председател на комисията по енергетика в парламента и депутат от ГЕРБ Валентин Николов. Той бе управител на АЕЦ "Козлодуй".

И унгарски фирми проявяват интерес към АЕЦ "Белене"

И унгарски фирми проявяват интерес към АЕЦ "Белене"

Потенциалните инвеститори могат да подават заявление за участие през май

В близко време ще бъдат прекратени договорите с американските централи в "Марица-изток". Преговорите вече са прекомерна държавна помощ. Това е констатирано от Европейската комисия, но тя е дала възможност на българската държава да прекрати тези договори, обясни Николов.

Според Николов, единият от вариантите е да се прекрати едностранно договора и да се върви към арбитраж, а другият да се споразумеят двете страни.

Прекратяването на договора ще доведе до глътка въздух за Фонда за енергийна сигурност, смята още Валентин Николов. "Не мисля, че ще се стигне до арбитражен съд, но дори и това да стане, държавата вече е натрупала достатъчно опит и ще можем да защитим нашите интереси", категоричен беше Николов.