От месец март "Топлофикация" - София не е плащала нищо на Българския енергиен холдинг. Това заяви пред БНР изпълнителният директор на БЕХ Валентин Николов.

Повод за неговото изказване е интервю на директора на "Булгаргаз" Николай Павлов, че топлофикационното дружество дължи пари на газопреносната компания. По-късно столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че са преведени 19,5 млн.лв. на "Булгаргаз".

Задълженията на "Топлофикация София" към Българския енергиен холдинг са близо 700 милиона лева, като от март столичното дружество не е превеждало пари за погасяване дори на лихвите по тях.

Дългът на "Топлофикация" София към "Булгаргаз" отново бе достигнал 100 милиона лева.

През годините Българския енергиен холдинг (БЕХ) на няколко пъти изкупува дълга на "Топлофикация София" към "Булгаргаз", но в момента подобна възможност не се предвижда.

Евентуално поскъпване на парното с 20%, каквото поиска топлофикацията заради скока на газа, също не може да реши проблема, каза Валентин Николов.

"Дори с 20% да повишат цената, което се надявам да не стане, то ще реши проблема с текущите им задължения, а не с миналите.".

Според Николов отпускането на нисколихвен заем от страна на общината или държавата е вариант за справяне със ситуацията.

"Понеже и София е с добър рейтинг, кредитният рейтинг на държавата също е добър, те могат да предоставят заем на "Топлофикация София", така че да обслужи кредитите, които са към нас. За да може тя в последствие да си реализира инвестиционната програма."

Според Николов "топлофикацията във вида, в който е в момента, не може да си обслужва текущите задължения, камо ли натрупаните задължения през годините".

"Дори лихвите не си плащат от март. Те искат предоговаряне - добре, ще седнем и ще преговаряме за предоговаряне, но това в никакъв случай не решава проблема", допълни Валентин Николов.