Забраната за ползването на вода от питейни язовири за промишлени нужди и енергетика е нормална мярка в сегашната ситуация. Такова мнение изрази пред БНР председателят на Управителния съвет на Асоциация "Хидроенергия" Боян Кършаков.

Той посочи, че няма чак толкова много водни централи, които са на питейни язовири, но не посочи точният им брой.

Според него мярката ще окаже отрицателно въздействие върху производството на електроенергия от ВЕЦ. Това обаче било просто още един резултат от сушата, влияеща много отрицателно на производството на водните централи.

Спират всички ВЕЦ-ове на язовири за питейни нужди

Спират всички ВЕЦ-ове на язовири за питейни нужди

Всички язовири, които се използват за питейно-битовото водоснабдяване, не се разрешава работа на ВЕЦ

По думи на Кършаков през миналата година производството на ток от ВЕЦ е с над 30% по-ниско спрямо 2018 г., която сама по себе си също не е била много силна година. Наистина говорим за сериозно намаляване на водния приток, подчерта той.

Той заяви, че страната ни има достатъчно резервни мощности, с които да покрие недостига на електроенергия. Според него обаче сушата ще доведе до значително намаляване на процента на възобновяема енергия в енергийния микс. "ВЕЦ-овете са гръбнака на възобновяемата енергия в България - над 50% от нея. Това в някаква степен заплашва изпълнението на ангажимента на България за поддържане на определен процент зелена енергия в енергийния микс", коментира Кършаков.

Той бе категоричен, че България не е "презастроена" с водни централи и водноелектрическата енергия е най-ефективната за момента. По негови думи ВЕЦ разчитат само на повърхностните води, докато индустрията може да използва подземни.

"Балканка": Почти 140 от 170 малки ВЕЦ-ове са незаконни

"Балканка": Почти 140 от 170 малки ВЕЦ-ове са незаконни

Водата в язовир "Бебреш" е малко, защото фирми са имали права за нейното ползване

Кършаков е на мнение, че най-важното при сегашната суша е да започнем да пестим водата. Той обясни, че във водоснабдителния сектор измерването на водните количества у нас е на изключително ниско равнище.

Докато не започнем да мерим какво влиза, какво излиза от язовирите, какво влиза в една ВиК система, къде отива водата и какво излиза, няма да можем да кажем, че управляваме строго и рационално водния ресурс, категоричен бе той.

Кършаков настоя операторите на съответните съоръжения да се заемат с измерванията и да направят пълна ревизия на всички видове измервателни уреди.

По негови думи язовир "Студена" е чудесен пример за това какво става в страната ни.

Причината е, че на експертите е отнело два месеца, за да открият всички места, от които водата влиза и излиза в съоръжението, и през това време са били изгубени огромни количества вода.

Четири язовира под 50%: "Студена, "Асеновец, "Ястребино" и "Дяково"

Четири язовира под 50%: "Студена, "Асеновец, "Ястребино" и "Дяково"

Данните на МОСВ: язовирите за напояване пълни на 38,7%, за енергетика - 67,9%