Промяна в правилата за управление на електроенергийната система ще позволи на бизнеса да участва в осигуряването на студен резерв.

"Електроенергиен системен оператор" ЕАД подготвя изменение на правилата за управление на електроенергийната система, което да позволи участие на индустриалните потребители в осигуряването на така наречения "студен резерв". Това стана ясно от изказване на енергийния министър Теменужка Петкова пред представители на бизнеса по време на среща в Министерството на енергетиката.

Стана ясно и че се предвижда новите условия да влязат в сила от месец юли тази година. Към момента в осигуряването на студения резерв се включват енергийните предприятия.

"Електроенергиен системен оператор" ЕАД внесе предложение в Министерството на енергетиката за минимално увеличение на средночасовата разполагаема електрическа мощност за студен резерв за регулаторния период 2018/2019 година в размер на 650 MW. Целта е постигане на задължителните показатели за надеждност на електроснабдяването и сигурност на електроенергийната система. В рамките на това количество е предвидено и участие на индустриалните потребители в резерва. Експертите на енергийното ведомство ще анализират предложението на ЕСО.

По време на срещата Петкова и бизнеса беше обсъдено и ускоряването на проекта за газификация на компаниите, осъществяващи дейност в района на Средногорието. Министър Петкова увери представителите на бизнеса, че изграждането на необходимия газопровод е сред приоритетните проекти за "Булгартрансгаз" ЕАД.

Работодателите договарят енергични стъпки срещу договорите с Американските централи

Работодателите договарят енергични стъпки срещу договорите с Американските централи

Потвърдено е запазване на средногодишната стойност на студения резерв от 500 МВт.

Припомняме, миналата седмица работодателите и премиера Борисов проведоха трета среща по проблемите в енергетиакта у нас. В хода на срещата беше засегнат и въпросът за осигуряването на студения резерв.

Срещата се проведе, след като няколко дни преди това енергийни експерти предупредиха за опасност от нова далавера за милиони в енергетиката

Бизнесът предупреди за нова далавера в енергетиката

Бизнесът предупреди за нова далавера в енергетиката

С мащабите на трета "американска" централа или 200 млн. годишно