Тези 250 млн. лв., за които бе взето решение от предишното Народно събрание да се отпуснат тази година на мините за рекултивация на терените, не са осигурени. До 15 юли тече срок, в който да се отговори на изпратени от ЕК 24 уточняващи въпроса, с които България да се обоснове за отпускането на средствата.

Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров на пресконференция в Стара Загора, на която присъстваха и вицепрезидентите на КНСБ Огнян Атанасов, Даниела Алексиева и Тодор Капитанов, както и областният координатор в Стара Загора Галина Кирчева, се посочва на сайта на синдикатите.

Средствата са необходими, защото държавата десетилетие е подтискала цената на въглищата и с това е попречила на мините да формират фонд, с който да финансират рекултивационни дейности, посочва президентът на синдикалната конфедерация и обясни, че предвидените за период от 4 г. по 250 млн. лв. на година ще компенсират това, а поисканата от ЕК нотификация пък трябва да е за средствата за четирите години, за да не се прави едно и също всяка година и да могат да залегнат в разходната част на бюджета.

Дават 150 млн. лв. заем на Мини "Марица-изток" до нотификацията на ЕК за 1 млрд.лв.

Дават 150 млн. лв. заем на Мини "Марица-изток" до нотификацията на ЕК за 1 млрд.лв.

100 млн лв. от "Български енергиен холдинг" и 50 млн. лв - от търговка банка

Трябва да се гарантира функционирането на мините, да не се заплашват работните места. Това значи финасирането да е ориентирано целево. Това решение е палиативно, а главният въпрос е свързан с прераглеждането на Зелената сделка, допълни Димитров.

По думите му вероятно това ще се случи, като отделните държави членки лобират за различни неща. Някои настояват да се изключи авиационния транспорт от обхвата на сделката, други лобират за земеделския сектор, а представата в България, че "декалибрирането" ще обхване и енергетиката не е правилна. Ето защо страната ни трябва да намери партньорство на европейско ниво, в лицето на Германия, Полша, Чехия, евентуално Латвия, които имат интерес за промяна в частта на въглищната енергетика. Трябва да се формулират няколко прагматични искания и правителството да полага усилия, независимо дали е служебно, категоричен е Пламен Димитров. 

Той коментира и действията по Интегрирания национален план за енергетика и климат, чийто актуализиран вариант трябваше да бъде изпратен в Брюксел до края на юни. Според Пламен Димитров планът е бил в нарушение на всички норми на партньорство, без да е коментиран със синдикатите и работодателите, затова КНСБ го е спрял.

Ако го бяхме пуснали в този му вид, страната ни щеше да има огромни проблеми, подчерта президента на Конфедерацията.

Министър Малинов: Финансовото състояние на Мини "Марица Изток" е влошено

Министър Малинов: Финансовото състояние на Мини "Марица Изток" е влошено

В банковите сметки има 6 млн. лв., само разходите за заплати възлизат на 27 млн. лв. месечно