Отпускат заем от 150 млн. лв. на Мини "Марица-изток" до получаване на нотификация от Европейската комисия (ЕК) за 1 млрд. лв. Това е заявил енергийният министър Владимир Малинов по време на среща с вицепрезидентите на Конфедерацията на независимите синдикати в България и на Конфедерацията на труда "Подкрепа" - Огнян Атанасов и Александър Загоров, съобщиха от пресцънтъра на Министерството на енергетиката. 

На срещата са присъствали и кметът на Стара Загора Живко Тодоров, изпълнителните директори на Мини "Марица-изток" Тодор Тодоров и на ТЕЦ "Марица изток 2" Живко Динчев. Тя се е провела в административната сграда на мините в град Раднево. 

Малинов обясни, че заемът се отпуска, за да няма сътресения в дейността и при изплащане на заплатите. Средствата се отпускат под формата на кредитна линия от "Български енергиен холдинг" ЕАД в размер на 100 млн. лв. и 50 млн. лв. от търговска банка.

Министър Малинов: Финансовото състояние на Мини "Марица Изток" е влошено

Министър Малинов: Финансовото състояние на Мини "Марица Изток" е влошено

В банковите сметки има 6 млн. лв., само разходите за заплати възлизат на 27 млн. лв. месечно

Още през април месец с решения на Народното събрание и на Министерския съвет държавата ще увеличи поетапно акционерното си участие в капитала на "Български енергиен холдинг" ЕАД чрез парична вноска в размер на по 250 млн. лв. за следващите четири години, общо 1 млрд. лв. за целия период. Със средствата ще бъде увеличен капиталът на "Мини Марица-изток" ЕАД за обезпечаване на всички необходими дейности и мероприятия за възстановяване на нарушените територии и привеждане на източно-маришкия въглищен басейн в устойчиво състояние.

Беше проведена среща и с представители на Главна дирекция "Конкуренция" на Европейската комисия, с които е обсъден правният аспект на приетото решение за увеличаване на капитала, напомни та енергийният министър.

По време на срещата се акцентира и върху програмата за рекултивация на мините като важна стъпка за осигуряване на предвидимост в работата на комплекса. Владимир Малинов обясни, че програмата е съгласувана както от синдикатите, така и от служителите.

От страна на представителите на синдикалните организации - КНСБ и КТ "Подкрепа", бе отбелязано положителното значение на подписания Колективен трудов договор за служителите в Мини "Марица-изток".

Енергийният министър информира и за издадената заповед за работа на топлоелектрическата централа ТЕЦ "Марица изток 2", с която е определена обща годишна квота за задължително изкупуване на електрическа енергия в размер до 2 628 000 MWh.

Вълна от рокади в енергетиката

Вълна от рокади в енергетиката

Смени има в ръководствата на "Мини Марица-изток", НЕК, АЕЦ "Козлодуй" и "Ай Си Джи Би"