Договорката между енергетиците и властта не се изпълнява. По споразумението от 3 октомври - протестите, не е свършено нищо. Едни обещания голи, едно завоалиране на проблема 5 месеца и нищо. Това заяви пред БНР Деян Дяков, председател на синдиката на КНСБ в ТЕЦ "Марица изток 2".

По думите му сроковете, които премиерът Николай Денков е дал за изпълнението на исканията на миньорите и енергетиците са изтекли. Дяков пояснява, че нито енергийна стратегия е приета в НС, нито ангажимент е поет, как ТЕЦ "Марица изток 2" ще изпълнява ангажимента си към военно министерство.

Той отбеляза, че енергийната система се разпада без "ТЕЦ Марица 2". Според него не е направено нищо за оздравяването на дружеството и за справяне финансовото му състояние след юни т. г. когато ТЕЦ -ът излиза изцяло и само на свободния пазар.

Две решения има на НС от 2020 и 2022 година, които правителството не спазва. В едното е записано, че държавата се ангажира да не нарушава целостта на ТЕЦ "Марица изток" до 2038 година, посочва синдикалистът.

Припомняме, че след протестите на енергетициите и миньорите през септември властта и синдикатите сключиха споразумение, целящо да запази работните места на протестиращите.

2350 служители на ТЕЦ "Марица изток 2" настояват за яснота за работните си места

2350 служители на ТЕЦ "Марица изток 2" настояват за яснота за работните си места

От КНСБ изпратили 3 писма, без отговор досега