"Цените на тока нямат нищо общо със зеления преход и със зелената сделка, това се вижда от данните по целия свят". Това заяви пред БНР Юлиан Попов, политически съветник на Европейската климатична фондация и бивш служебен екоминистър в кабинета на Марин Райков.

Цените на енергията глобално се движат от много фактори, виждаме какво става в Китай, който дърпа и много газ и много въглища от международните пазари, каза Попов.

Предизвикателствата пред Минно-геоложкия университет - Зелената сделка и опазването на въздуха

Предизвикателствата пред Минно-геоложкия университет - Зелената сделка и опазването на въздуха

Радев е възхитен от трудната и рискована професия на минната геология

"Цените на газ и на въглища на азиатските пазари са рекордно високи. А европейската енергетика също зависи от внос и на газ, и на въглища, виждате какво става в Полша, дори те зависят от внос на въглища. Цените на емсиите също имат някакво отражение върху вдигането на цените на тока, но много малко", каза бившият екоминистър.

По думите му цените, които плащат нашите въглищни централи за вредните емисии не отиват в Брюксел, а остават в България. Влизат във фонд "Сигурност на енергийната система" и създават по-добра възможност на правителството да действа в различни посоки.

Радев притеснен за поносимостта на зелената сделка

Радев притеснен за поносимостта на зелената сделка

Европейския съвет обсъжда и създаването на европейски цифров сертификат за Covid-19

Както българското, така и други правителства предприемат мерки за облекчаване на бизнеса, каза той и допълни, че смята те да са прости и бързи. След това да се мисли за стратегия за развитие за затваряне на въглищни централи, за изграждане на нов капацитет, за политики за енергийна ефективност, смята Попов.

"Според мен преходът няма да е плавен, но трябва да бъде ускорен. Датата за затваряне на въглищните централи за мен е 2035 година. За това настояват и от АИК. Затова работодателските организации могат да започнат да планират прехода си, да преговарят за компенсации, за допълнително обучение...", допълни Юлиан Попов.

Министрите одобриха позиция по "Зелената сделка"

Министрите одобриха позиция по "Зелената сделка"

Внасят в парламента да реши със закон споразумението със Световната банка