Рязкото нарастване на амбициите на Европейския съюз за драстично намаляване на емисиите на парникови газове с над 55% до 2030 г. поставя България в трудно положение. Затова и държавният глава Румен Радев ще настоява да се отчитат спецификите на държавите, различния старт и въвеждане на мерки за защита на конкирунтоспособността и да гарантират социалната поносимост на зеления преход. Изказването си Румен Радев направи преди Европейския съвет в Брюксел.

В новите условия и тази ситуация възможностите на България за маневриране са изключително ограничени, е притеснен президентът.

Министрите одобриха позиция по "Зелената сделка"

Министрите одобриха позиция по "Зелената сделка"

Внасят в парламента да реши със закон споразумението със Световната банка

В дневния ред на втория ден от заседанието на Европейския съвет е и темата за създаването на европейски цифров сертификат за Covid-19, като част от общите усилия за гарантиране свободата на движение на европейските граждани в условията на пандемия.

Според Румен Радев се нуждаем от стимули за възстановяване на работата на важни сектори в икономиката и особено на туризма и добави, че въвеждането на този сертификат не трябва да създава нови бариери, нови задължения и не трябва по никакъв начин да въвежда дискриминация между европейските граждани.

Предстои страните-членки на ЕС да разгледат и механизъм за споделяне на ваксини от държави-членки на Съюза към трети страни. За България приоритетни са Западните Балкани с акцент върху Република Северна Македония.