Ние често говорим за богатствата на българската земя, за нейното плодородие, но и често пропускаме, че тази земя крие в недрата си безчетни природни богатства, които трябва да бъдат проучвани, разкривани, разработвани и от начина, по който се извършва тази дейност, зависи нашият напредък като общество.

Това заяви президентът Румен Радев на официалното откриване на новата академична учебна година в Минно-геоложкия университет "Свети Иван Рилски" (МГУ).

За него е чест да открие учебната година в университет със славни традиции, с активни и научни-изследователски дейности, с високо реноме и международно признание, с амбицията за бъдещето, с важно значение за икономиката, с талантливи преподаватели и студенти. Радев е възхитен от трудната и рискована професия на минната геология, която възпитава, изгражда характер и ценности.

Радев подкани Борисов да се кандидатира за президент

Радев подкани Борисов да се кандидатира за президент

Държавният глава настоя лидерът на ГЕРБ да не използва партията си като щит

"Вие като специалности сте в самата основа на всяка една икономика и индустрия. От вашите експертизи и знания зависи да имаме ефективност, да имаме устойчивост на тази икономика и конкурентоспособност. В това се крие и вашата високо отговорна мисия към обществото", обърна се Радев към първокурсниците в университета.

По думите му предизвикателствата пред студентите на Минно-геоложкия университет растат заради Зелената сделка, климатично-неутралната икономика, които изискват нов начин и решения за рециклирането на отпадъците, трансформацията от линейна към кръгова икономика, опазване на природата и чистотата на въздуха, постигането на устойчиви екосистеми. Всичко това няма как да се случи без студентите на МГУ, изтъкна Радев, който благодари на преподавателите, които заедно със студентите развиват и съхраняват богатите традиции със съвременни, ефективни и модерни форми на образование.

Радев пожела на студентите професионални успехи и успех в тяхната образователна мисия. Не забравяйте, че от това как вие ще се развиете, зависи нашето икономическо бъдеще и бъдещето ни като общество. За това ви призовавам да бъдете истински професионалисти и отговорни бъдещи лидери на България, каза Радев в заключителното си обръщение към студентите.

КНСБ: България е най-големият губещ от "Зелената сделка" на ЕК

КНСБ: България е най-големият губещ от "Зелената сделка" на ЕК

Според Пламен Димитров това въобще не било "сделка"